Върховният съд на ООН нареди в сряда на Азербайджан да

...
Върховният съд на ООН нареди в сряда на Азербайджан да
Коментари Харесай

Съдът на ООН: Азербайджан да махне блокадата на Лачинския коридор

Върховният съд на Организация на обединените нации подреди в сряда на Азербайджан да отстрани Армения и етническия арменски район Нагорни Карабах в Азербайджан, който в допълнение подхранва напрежението сред двете страни, заяви АП.

Правно обвързващото решение бе признато с 13 гласа " за " против 2 гласа " срещу " от Международния съд.

В решението си, съдиите подредиха на Азербайджан да " вземе всички ограничения, с които разполага, с цел да обезпечи гладко придвижване на хора, транспортни средства и товари по Лачинския кулоар и в двете направления ".

То е резултат от последните правни престрелки в дългогодишната омраза сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах.

Всяка страна заведе дело в съда , с което упрекна другата в нарушение на спогодба, ориентирана към премахване на расовата дискриминация.
 Ереван разкри проект на Баку за всеобщо изселване на арменци от Нагорни Карабах
Ереван разкри проект на Баку за всеобщо изселване на арменци от Нагорни Карабах

Напрежението в противоречивия район продължава

Припомняме, че решението от сряда за блокирания път, прочут като Лачински кулоар, идва малко повече от две години откакто прилежащите народи прекратиха войната в Нагорни Карабах. При нея бяха  убити към 6800 бойци и разселени към 90 000 цивилни.

Отдалеченият и недопечен район е в границите на Азербайджан, само че е бил под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения от края на сепаратистката война през 1994 година

Прекратяването на огъня, реализирано с посредничеството на Русия, постави завършек на войната от 2020 година и даде на Азербайджан надзор над елементи от Нагорни Карабах, както и прилежаща земя, окупирана от арменци. Русия изпрати мироопазващи сили от 2000 бойци, с цел да поддържат реда.

Адвокатите на Армения споделиха по време на правосъдните съвещания предишния месец, че пътната обсада е " етническо пречистване ". Тя бе сложена в края на предходната година от протестиращи, които твърдяха, че са екологични деятели. Според Ереван обаче, това е част от азербайджанска акция против арменците. 
 Армения упрекна Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах
Армения упрекна Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах

Напрежението в района остава

Президентът на Международния съд Джоан Е. Донахю сподели, че доказателствата, показани от Армения, откриват, че блокадата " е попречила на прехвърлянето на лица от арменски народен и етнически генезис, приети в болница в Нагорни Карабах, в медицински заведения в Армения за незабавна здравна помощ ".

Той също по този начин прекъсна доставките за Нагорни Карабах на " съществени артикули, причиняващи дефицит на храна, медикаменти и други животоспасяващи медицински консумативи ", сподели Донахю.

Те отхвърлиха настояването на Армения за разпореждане на Азербайджан да не блокира доставките на газ за Нагорни Карабах, заявявайки, че арменските юристи не са дали задоволително доказателства в поддръжка на изказванието си, че Азербайджан прекъсва доставките.

Съдиите също по този начин отхвърлиха искане на Азербайджан за заповед за прекъсване или попречване на слагането на противопехотни мини и мини-капани от Армения в региони на района, в които азербайджанските жители би трябвало да се върнат.

Съдът подреди на двете народи доскоро повече от година да предотвратят дискриминирането на жителите на другите след войната и да не изострят в допълнение спора.
 Армения се тревожи, че Лачинският кулоар е отвън контрола на съветските миротворци
Армения се тревожи, че Лачинският кулоар е отвън контрола на съветските миротворци

На среща с Путин Пашинян настоя да се търсят способи за решение на проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР