Върховният съд на Нова Зеландия постанови днес, че изискването за

...
Върховният съд на Нова Зеландия постанови днес, че изискването за
Коментари Харесай

Нова Зеландия напът да намали минималната възраст за гласуване от 18 на 16 години

Върховният съд на Нова Зеландия постанови през днешния ден, че условието за навършени 18 години за гласоподаване на избори в страната нарушава правата на по-младите и прикани държавното управление да обмисли понижаване на минималната възраст на 16 години, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят на страната Джасинда Ардърн разкри, че се разработва законопроект, предоставящ право на глас на по-младите, само че предизвести, че смяната ще е сложна за реализиране и не ще може да се ползва преди общите избори през 2023 година

" Лично аз съм за понижаване на възрастта, само че това не е въпрос, който визира мен или даже държавното управление. Всяка сходна смяна в изборния закон изисква поддръжката на 75% от парламентаристите. Затова съгласно нас въпросът е ориентиран по-скоро към Народното събрание, с цел да може всеки да изрази мнение ", сподели  Джасинда Ардърн пред публицисти в Уелингтън.

Днешното правосъдно разпореждане поставя завършек на двегодишни диспути, стартирани от група млади деятели, наречена " Make it 16 " ( " Направете ги 16 " - годините, осигуряващи право на глас). Единствено Народното събрание обаче може да я понижи. Постановлението значи, че сега правата на младите са накърнени, което принуждава новозеландските законодатели да проучат опцията за смяна.

Само шепа страни като Бразилия да вземем за пример дават сега опция да се гласоподава от 16-годишна възраст.

Учени установяват, че намаляването на минималната възраст за гласоподаване ускорява политическата ангажираност, само че в друга степен съгласно съответната страна.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР