Върховният съд на Норвегия обяви, че синът на близък до

...
Върховният съд на Норвегия обяви, че синът на близък до
Коментари Харесай

Синът на руски бизнесмен е пуснал незаконно дронове над Арктика

Върховният съд на Норвегия разгласи, че синът на непосредствен до президента Владимир Путин съветски предприемач е нарушил закон, който не разрешава на съветски жители да пускат дронове, оповестява Българска телеграфна агенция.

Андрей Якунин е пускал дронове над Арктика предходната година.

Върховният съд отхвърли решението, взето на долна инстанция, със мнението, че " възбраната за хвърчене на съветски жители включва и полети на дронове ".  Забраната постановява, че съветски компании или жители на страната " не могат да кацат и да изхвърчат от норвежка територия, както и да летят над нея ".

Норвегия, както и Европейският съюз като цяло, наложи възбраната след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Миналата година норвежки регионален съд реши да пояснява като занимание стартирането на дронове и постанови, че глобите не го засягат.

Якунин, който има двойно поданство - на Русия и на Англия, а живее в Италия, бе задържан в Хамерфест, Северна Норвегия, на 17 октомври 2022 година, откакто плавал из архипелага Свалбард и наоколо до континенталния норвежки бряг.

Андрей е наследник на съветския предприемач Владимир Якунин, дълготраен прочут на президента на Русия Владимир Путин, показва АП. Държавният департамент на Съединени американски щати сложи името му в санкционния лист на представители на властта в Русия и предприемачи от страната след анексията на Крим през 2014 година

В рамките на обиколката си из Свалбард Андрей Якунин носи отговорност за полетите на два дрона, които са негова благосъстоятелност, във въздушното пространство над архипелага, отстоящ на повече от 800 километра северно от континентална Норвегия. Якунин е употребявал дроновете за снимане на свои изкачвания, преходи по глетчери и плавания.

Адвокатът на Андрей Якунин - Йон Кристиян Елден, отбелязва, че двама от петимата съдии от състава на Върховния съд са изявили противоречие и не са заели позиция по отношение на мнението, че дроновете могат да бъдат причислени към категорията " самолети ".

" Това единствено по себе си приказва какъв брой е комплициран този проблем. Има ли рационална причина да се одобри, че един елементарен екскурзиант ще го разбере? ", гласи изказване на Елден. Той добавя, че Върховният съд е обсъждал единствено въпроса дали глобите засягат дроновете, а не, да вземем за пример, дали разпоредбите се отнасят и до хора с двойно поданство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР