Върховният съд на Мианма отхвърли днес жалбата на двамата журналисти

...
Върховният съд на Мианма отхвърли днес жалбата на двамата журналисти
Коментари Харесай

Върховният съд в Мианма потвърди присъдите за репортери на "Ройтерс"

Върховният съд на Мианма отхвърли през днешния ден жалбата на двамата публицисти от " Ройтерс ", наказани на седем години затвор за нарушение на закона за държавната загадка. " Те бяха наказани на седем години затвор, решението остава в действие, а жалбата е отхвърлена ", съобщи висшият арбитър Сое Наинг, без да даде детайлности.

33-годишният Ва Лоне и 29-годишният Куав Сое О са под стража повече от 16 месеца, откакто бяха задържани през декември 2017 година Преди ареста им публицистите проверяваха убийството на 10 мюсюлмани рохинги.

Съд на по-ниска инстанция в Янгон призна Ва Лоне и Куав Сое О за отговорни в нарушение на закона за държавната загадка и ги осъди на седем години затвор. Адвокатите им апелираха присъдата пред Върховния съд, като се позоваха на неналичието на доказателства за осъществено закононарушение и обявиха, полицията е устроила клопка на публицистите. Полицай, свидетелствал пред съд по делото, съобщи предходната година, че служители на реда са подхвърлили на обвинените документи, представляващи държавна загадка.

Вкарването в пандиза на Ва Лоне и Куав Сое О провокира остра реакция от бранители на свободата на печата, западни дипломати и международни водачи и това усили натиска върху лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи да употребява въздействието си, с цел да бъдат помилвани двамата публицисти./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР