Върховният съд на Малави осъди на смърт мъж, признат за

...
Върховният съд на Малави осъди на смърт мъж, признат за
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт мъж, убил албинос „за късмет”

Върховният съд на Малави осъди на гибел мъж, приет за отговорен в убийството на албинос през 2017 година. Това е невиждана присъда в югоизточната африканска страна, където албиносите са обект на принуждение, съобщи AFP.

"Беше категорично казано, че от време на време смъртното наказване ще е неизбежно, поради условия, и би трябвало да бъде прилагано в тези случаи ", съобщи в петък арбитър Маклийн Камвамбе в Тиоло - южен регион на Малави, където е било осъществено убийството. 19-годишният албинос Мфацо Пенсуло е станал жертва на 28-годишния през 2017 година Уилард Микаеле.

Той желал да убие албинос, с цел да забогатее бързо, както му заречен билкар, сподели съдията. Смъртното наказване не се ползва в Малави от 1994 година и се заменя с доживотна присъда. Тази най-тежка присъда демонстрира, че управляващите си дават сметка за "ужасната незаконна полуда ", чиито жертви са албиносите в Малави, сподели през вчерашния ден специалистът на Организация на обединените нации по албинизма Икпонвоса Еро, който е съперник на смъртното наказване.

Всяка година десетки албиноси са преследвани, убивани и разчленявани, с цел да се употребяват крайниците им в ритуали за благополучие и шанс. Албиносите страдат от липса на пигментация на кожата, в косата и очите.

Сдружението на албиносите в Малави оповестява за 148 случая на принуждение от 2014 година насам, 21 от които са убийства. По-малко от една трета от тях са били разследвани, като 90 на 100 от тях са приключили с оправдателна присъда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР