Върховният съд на Израел нареди на службата за вътрешна сигурност

...
Върховният съд на Израел нареди на службата за вътрешна сигурност
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел нареди на Шин Бет да спре следенето на телефони в борбата с коронавируса

Върховният съд на Израел подреди на службата за вътрешна сигурност " Шин Бет " да спре следенето на телефони в битката с ковид, до момента в който не бъде направено съответното законодателство, осведоми " Ройтерс ".

Съдът се стимулира с това, че следенето на телефоните съставлява огромна заплаха и опасност за персоналните данни.

Заобикаляйки Народното събрание през март, кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху утвърди изключителни регулации, които разрешават на " Шин Бет " да употребява мобилни данни за следене на придвижването на хора, инфектирани с ковид.

Технологията, която най-вече се употребява в битката с тероризма, разрешава на Министерството на здравеопазването да употребява събраните данни, с цел да предизвестява хората.

Приемайки петиции от израелски правозащитни организации, Върховният съд на еврейската страна постанови, че държавното управление би трябвало да стартира да приготвя законодателство до 30 април и да приключи процеса за няколко седмици, в случай че желае да продължи да следи телефоните на хората за прекъсване разпространяването на вируса.

Според съда дейностите на държавното управление за следене на хора, които не съставляват опасност, без тяхното единодушие, основава огромни компликации и е подходящо да се потърси опция, която дава отговор на правилата за отбрана на персоналните данни и персоналното пространство.

Позовавайки се на медийната независимост, съдът също постанови, че следенето на публицисти, които са инфектирани с ковид, може да става единствено с тяхното единодушие. Ако те откажат, членове на медиите могат да потърсят заповед против тази процедура, с цел да защитят източниците си.

Асоциацията за цивилен права в Израел, една от групите, обърнали се към съда, приветства решението като победа.

В Израел има повече от 15 000 случая на ковид и 201 умряли. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР