Върховният съд на Израел даде на министър-председателя Бенямин Нетаняху една

...
Върховният съд на Израел даде на министър-председателя Бенямин Нетаняху една
Коментари Харесай

Неправителствена организация заведе дело срещу Нетаняху

Върховният съд на Израел даде на министър-председателя Бенямин Нетаняху една седмица, с цел да отговори на обвиняванията в пренебрежение към съда, отправени от неправителствена организация.

Жалбата на Движението за качествено ръководство в Израел, антикорупционна група, произтича от телевизионното послание на Нетаняху в четвъртък вечерта.
Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел
Той даде обещание " отговорно да придвижи напред " противоречивите правосъдни промени, прокарани от неговото държавно управление, и да " постави завършек на разкола, който те са провокирали измежду народа ".

Около 200 000 протестиращи излязоха в събота по улиците на Тел Авив, с цел да се опълчват на промените, оповестиха израелските медии, а високопоставени чиновници приканиха за прекъсване на плана.

Противниците му го считат за опасност за израелската народна власт, само че държавното управление твърди, че измененията са нужни за възобновяване на салдото на пълномощията сред законодателите и правосъдната власт.

Нетаняху е обвиняем по обвинявания в рушвет, машинация и корист с доверие, които той отхвърля.

В жалбата на неправителствената организация, предоставена на Агенция Франс Прес, се твърди, че Нетаняху е нарушил съглашение със съда, съгласно което обвиненият министър-председател няма право да работи по въпрос, който може да съставлява спор на ползи.

В петък основният прокурор на Израел Гали Бахарав-Миара съобщи, че излъчената по малкия екран декларация на премиера " и всички намеси от Ваша страна в процеса " на приемане на правосъдните промени " са противозаконни ".

" Премиерът би трябвало да " заобикаля всякакво присъединяване в измененията в правосъдната система и изключително в процеса на номиниране на съдии, защото това Ви слага в обстановка на спор на ползи ", твърди Бахарав-Миара в отворено писмо, оповестено от Министерството на правораздаването.

През май 2020 година Върховният съд постанови, че обвиненият министър-председател няма право да работи по въпрос, който може да го сложи в спор на ползи.

Неправителствената организация твърди, че Нетаняху е нарушил " съглашението за спор на ползи, направено от правния консултант на държавното управление ", в сходство с решението на Върховния съд.

Тя прикани за санкция, отнемане от независимост или друга присъда, подобаваща за случаи на пренебрежение към съда.

Законодателите би трябвало да гласоподават през идната седмица по главната част от предложенията на държавното управление, които ще трансформират метода, по който се назначават съдиите.

Плановете за даване на по-голям надзор на политиците и за понижаване на ролята на Върховния съд бяха сложени под подозрение освен от израелците, само че и от главните съдружници, в това число Съединени американски щати.

Часове преди Нетаняху да приказва по националната телевизия, законодателите одобриха закон, с който се постановат строги условия за оповестяване на министър-председателя за некадърен да извършва отговорностите си.

Опозицията го назова " персонален закон ", обслужващ Нетаняху./БГНЕС

Йерусалим / Израел
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР