Върховният съд на Испания даде 5 години и 10 месеца

...
Върховният съд на Испания даде 5 години и 10 месеца
Коментари Харесай

Намалиха присъдата на зетя на испанския крал

Върховният съд на Испания даде 5 години и 10 месеца затвор за Иняки Урдангарин, брачният партньор на инфантата Кристина, която е сестра на крал Фелипе VI. Зетят на монарха е бил обвързван с финансова машинация. Иняки Урдангарин апелира решението на съда в Палма де Майорка, който преди този момент осъди брачната половинка му Кристина 6 години и 3 месеца затвор.

Изслушването по делото за корист с държавни средства стартира на 11 януари 2016 година и завърши на 22 юни същата година. Общо 17 души свидетелстваха по делото, в това число инфантата. Член на испанското кралско семейство се явява за първи път на подсъдимата пейка, съобщи Нова телевизия.

Според прокурорите, Фондация „ Ноос “, в ръководството на която са Иняки Урдангарин и някогашният му бизнес сътрудник Диего Торес, е единствено прикритие за приемането на крупни суми от бюджетите на Балеарските острови и Валенсия и тяхното по-нататъшно прекачване на тясна група от хора. Институтът, съгласно следствието, мощно е завишил цената на контракти с локалните управляващи за осъществяване на разнообразни спортни събития и по-късно е направлявал средствата към търговски сдружения. Предполага се, че по този метод са били присвоени повече от 6 милиона евро.

След чуването съдът на град Палма де Майорка призна инфантата за почтена по финансовата машинация. Зетят на монарха беше наказан на 6 години и 3 месеца затвор. Той реши да апелира пред Върховния съд. Прокуратурата съобщи, че ще пледира 10 години отнемане от независимост за Урдангарин, който твърди, че е почтен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР