Върховният съд на Ирландия отсъди Съдът на Европейския съюз да

...
Върховният съд на Ирландия отсъди Съдът на Европейския съюз да
Коментари Харесай

Ирландия прехвърли дело на Брюксел срещу Facebook на Европейския съд

Върховният съд на Ирландия отсъди Съдът на Европейския съюз да вземе решение за прехвърлянето на данни от европейски консуматори на Фейсбук към Съединени американски щати.

Съдия Каролин Костело съобщи, че единствено решение на Съда на Европейски Съюз може да предотврати вероятно непоследователно използване на механизмите, употребявани от интернет колоса за преместване на персонални данни към Съединени американски щати.

„ По тази причина взех решение да помоля Съда за авансово решение “, заключи тя, представена от AFP.

Решението идва след недоволство от австрийския юрист Макс Шремс до ирландската Комисия за отбрана на данните по отношение на употребяваните от Фейсбук така наречен общоприети договорни клаузи за трансфер на персонални данни от Европа към Съединени американски щати посредством европейската централа на компанията в Дъблин.

Тези договорни клаузи са необятно употребявани от експортьорите на данни и задачата им е да разрешат законовото преместване на информация. Според Шремс тези клаузи не плануват обезщетения за европейските жители в Съединени американски щати, при положение, че до техните данни има достъп трета страна като американските разследващи служби да вземем за пример.

Според правния му екип ирландските управляващи към този момент имат правото да стопират транспорт на информация от Фейсбук и би трябвало да я употребяват.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР