Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът вече не е

...
Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът вече не е
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия: Хомосексуализмът вече не е престъпление

Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът към този момент не е закононарушение във втората по население страна в света, предадоха международните организации.

Това историческо решение поставя завършек на възбрана, въведена през 19 век. Най-висшата правосъдна инстанция на азиатската страна с население 1,25 милиарда реши, че член 377 от наказателния кодекс, забраняващ " противните на естествения ред скотски връзки ", нарушава правата, дадени от индийската конституция.

Тази наредба " се бе трансформирала в оръжие за тормоз против ЛГБТ общността ", съобщи ръководителят на Върховния съд Дипак Мисра.

Според индийския углавен кодекс, датиращ от английската колониална ера , хомосексуализмът на хартия се санкционира с пожизнен затвор. На процедура обаче правосъдни каузи за хомосексуални връзки бяха необичайност.

Състав от петима съдии във Върховния съд изслуша през юли причините на жалбоподателите хомосексуалисти , измежду които няколко известни персони, искащи този член да бъде разгласен за противоконституционен.-->

По време на дебатите националистическото хиндуистко държавно управление на Нарендра Моди избра да не заема позиция по въпроса и го остави на преценката на правораздаването.

Така Индия става 124-ата страна в света, където хомосексуализмът не се счита за закононарушение, по данни на Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транс- и интерсексуални.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР