Върховният съд на Индия отмени присъдата за клевета на опозиционния лидер Рахул Ганди

...
Върховният съд на Индия отмени в петък присъдата за клевета
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия отмени в петък присъдата за клевета на Рахул Ганди, решение, което може да проправи пътя за завръщането на високопоставения опозиционен политик в парламента след дисквалификацията му.

53-годишният Ганди беше осъден на две години затвор през март по дело, което според критиците показва заплахи за върховенството на закона в най-голямата демокрация в света.

В резултат на това той беше изгонен от законодателния орган, но остана извън затвора, докато обжалва делото пред Върховния съд в Ню Делхи.

Съдия там каза, че първоначалният съдия не е успял да обоснове налагането на максималната присъда на Ганди за коментарите му, направени по време на предизборен митинг четири преди години.

„Редът на присъдата трябва да бъде спрян до окончателното присъда“, Justice B.R. Гаваи каза в решението си.

Ганди е водещото лице на опозиционната Конгресна партия, някога доминираща сила в индийската политика.

Той също е издънка на водещата политическа династия на Индия и син, внук и правнук бивши министър-председатели, като се започне с лидера на независимостта Джавахарлал Неру.

Но Конгресът от години беше многократно разбиван на избори от управляващата Бхаратия Джаната партия на министър-председателя Нарендра Моди и нейните националистически призиви към хиндуисткото мнозинство в Индия.

Убеждението произтича от забележка, направена по време на предизборната кампания през 2019 г., когато Ганди попита защо „всички крадци имат Моди като (тяхно) общо фамилно име“.

Неговите коментари бяха представени като клевета срещу министър-председателя и срещу всички онези с едно и също фамилно име, което се свързва с по-ниските стъпала на кастовата йерархия на Индия.

Всеки, осъден на лишаване от свобода от две години или повече, няма право да заседава в индийския парламент, което налага експулсирането на Ганди от тялото през март.

Подаване на Ганди от 731 страници пред Върховния съд заяви, че речта му е била направена "в хода на демократична политическа дейност".

Присъдата му е "сериозно вредна за демократичната свобода на словото", се добавя в документа, който неговата партия предостави на AFP.

Случаят – едно от няколкото заведени срещу Ганди през последните години – беше изслушано до петък само от съдилищата в Гуджарат, родния щат на Моди.

Съдебните действия бяха широко разгърнати срещу фигури от опозиционни партии и институции, смятани за критични към правителството на Моди по време на неговото девет години на власт.

Вътрешните и международни медии също са подложени на нарастващ натиск. През февруари данъчни инспектори нахлуха в местните офиси на британската BBC.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР