Върховният съд на Индия нареди на правителството на страната да

...
Върховният съд на Индия нареди на правителството на страната да
Коментари Харесай

Индия: Цветът на Тадж Махал се променя

Върховният съд на Индия подреди на държавното управление на страната да търси интернационална помощ за възстановяване на цвета на световноизвестния културен монумент и храм на любовта Тадж Махал. Според съда цветът на постройката се е трансформирал. 

Известният храм, издигнат през 17-ти век от бял мрамор и други материали, е станал жълт и към този момент придобива кафяв и зелен цвят, оповестиха съдиите. Причините са замърсяването, строителството и инсекти.

Съдиите Мадан Локур и Дийпак Гупта са показали фотоси на двореца от екозащитници и са наредили кабинетът да търси експертно мнение от Индия и чужбина, предава Би Би Си. 

По-рано индийското държавно управление затвори хиляди заводи покрай Тадж Махал в опит да отбрани храма от външните въздействия. Наблюдатели обаче настояват, че мраморът му продължава да губи белия си цвят. Канализацията в река Ямуна около Тадж Махал притегля мухи, които също зацапват фасадата, кацайки по стените на довреца. 

Тадж Махал е една от водещите туристически атракции в света, която притегля до 70 000 души всеки ден. Проблемът с мръсотията не е нов - няколко пъти в последните две десетилетия белият му мрамор беше обвиван със специфична кална паста в опит да бъде измит, само че има опасения, че казусът се задълбочава. Последната кална баня бе през януари тази година, когато още веднъж стените на двореца бяха покрити с глинения материал Fuller`s earth - специфичната кална паста, която всмуква мръсотията, мазните петна и животинските екскременти. Наричат я още " гигантска маска за лице ". След нанасянето тя се отмива, с което пада и мръсотията. 

Настоящата интервенция по разчистване се чака да трае до края на тази година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР