Върховният съд на Хонконг се произнася в полза на еднополовите граждански съюзи, но не и на брака

...
Върховният съд на Хонконг постанови във вторник в полза на
Коментари Харесай

Върховният съд на Хонконг постанови във вторник в полза на еднополовите партньорства, включително граждански съюзи, но не предостави пълни брачни права в частична победа за LGBTQ общността в града.

През последното десетилетие ЛГБТК активистите в бившата британска колония спечелиха частични победи в съда, отхвърляйки дискриминационните правителствени политики относно визите, данъците и жилищните помощи.

Но делото, заведено от хвърления в затвора продемократичен активист Джими Шам е първият път, когато Окончателният апелативен съд на Хонконг директно разглежда въпроса за еднополовите бракове.

В своето решение съдът обяви, че правителството на Хонконг „е в нарушение на позитивното си задължение... да установи алтернативна рамка за правно признаване на еднополови партньорства", като граждански съюзи.

Но той не успя да вземе решение за пълно брачно равенство за еднополовите двойки.

Съдът "единодушно отхвърля жалбата във връзка с " към еднополовите бракове и признаването на чуждестранни еднополови бракове, се казва в решението му.

Докато LGBTQ активизмът е изправен пред политически предизвикателства в континентален Китай, полуавтономният Хонконг вижда нарастваща подкрепа сред населението си за еднополовите

Проучване тази година установи, че 60 процента от жителите на Хонконг подкрепят еднополовите бракове, в сравнение със само 38 процента преди десетилетие.

Предизвикателството, отправено от 36-годишния Шам, два пъти не успя да убеди съдилищата, че Хонконг трябва законно да признае брака му с партньор от същия пол, който е регистриран в Ню Йорк преди близо десетилетие.

През август 2022 г. апелативните съдии написаха, че конституционният текст на Хонконг „осигурява достъп до брачната институция само на хетеросексуални двойки".

Шам твърди, че забраната на града за еднополовите бракове нарушава правото му на равенство, докато липсата на политическа алтернатива - като граждански съюзи - прави същото, в допълнение към нарушаването на правото му на неприкосновеността на личния живот.

Британският адвокат по правата Карън Монаган, представляващ Шам, каза пред съда през юни, че забраната поставя в неблагоприятно положение еднополовите двойки в области като наследство и жилищни наеми.

Шам, виден борец за демокрация, е един от десетките активисти зад решетките, очакващи наказателно преследване съгласно закона за сигурността по обвинения, несвързани с правата на ЛГБТК.

„Дълго пътуване“

Ученият по джендър изследвания Суен Иу-тунг каза, че Хонконг декриминализира сексуалните действия между възрастни мъже през 1991 г., но все още нямаше „никаква защита срещу дискриминация въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност“.

Местните съдилища премахнаха дискриминационните политики „домейн по домейн“, но този подход доведе до „наистина, наистина дълго пътуване“, Суен каза пред АФП.

Случаят от вторник беше различен, защото поиска по-"масово" признаване на еднополовите бракове, но това също означаваше, че успехът "може да е по-труден", добави той.

В Азия само Непал и Тайван признава еднополовите бракове, докато в Южна Корея законодателите наскоро въведоха законодателство, което признава еднополовите партньорства.

Някои международни фирми в Хонконг също подкрепиха кампании за равенство в брака, като го признаха за начин за привличане на таланти.

Но одобреното от Пекин ръководство на града не показа голям апетит за приемане на закони, които насърчават равенството на ЛГБТК.

Застъпничеството за правата отчасти мина в нелегалност, след като Пекин наложи закон за националната сигурност на Хонконг през 2020 г. след огромна и понякога бурна продемократична подкрепа протести във финансовия център.

През юли радиопредаване, популяризиращо правата на гейовете, излъчено от обществения оператор на Хонконг, беше отменено след 17-годишно излъчване.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР