Върховният съд на Германия днес отхвърли иск, подаден от жена,

...
Върховният съд на Германия днес отхвърли иск, подаден от жена,
Коментари Харесай

Германски съд отхвърли иск банка да използва и женски род в официални документи

Върховният съд на Германия през днешния ден отхвърли иск, подаден от жена, която упорства банка да включи в формалните си документи и формите за женски жанр на думите, предадоха ДПА и " Асошиейтед прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Според съда ищцата, 80-годишната Марлис Кремер, не е била дискриминирана от обстоятелството, че банката е употребила за думи като " клиент ", " инвеститор " и " длъжник " единствено в общоупотребявания мъжки жанр. Немските езикови правила плануват специфична наставка, с цел да се значи, че съществителните имена са от женски жанр, напомня АП.

" Имам законно конституционно право да бъда приета като жена документално и устно ", твърди Кремер.

Според правосъдния състав, включващ трима мъже и две дами, обаче потреблението единствено на формата за мъжки жанр не нарушава правилото за тъждество. Искът по-рано бе отритнат от най-висшия съд на провинция Саар, съгласно който потреблението и на двете форми от банката единствено би усложнило още повече така и така комплицирани текстове.

През 90-те Кремер не е имала паспорт, до момента в който в бланките за заявление не била включена женската форма за " притежател " на документа. По-късно тя стартира акция зоните с високо налягане в метеорологичната информация да получават както мъжки, по този начин и женски имена по отношение на предходната процедура женски имена да се употребяват единствено за зоните с ниско налягане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР