Върховният съд на Филипините одобри наложеното от президента Родриго Дутерте

...
Върховният съд на Филипините одобри наложеното от президента Родриго Дутерте
Коментари Харесай

Върховния съд във Филипините одобри военно положение в борбата срещу ДАЕШ

Върховният съд на Филипините утвърди наложеното от президента Родриго Дутерте военно състояние в южната част на страната, оповестява Агенция Франс Прес.

Мярката е нужна за побеждаването на подкрепяните от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) джихадисти в южната част на страната, счита президента.

Той наложи военно състояние в района на Минданао на 23 май, откакто стотици екстремисти окупираха част от град Марави и влязоха в смъртоносна битка с армията, която към момента не е завършила.

Опозиционни депутати приканиха Върховния съд да анулира заповедта на Дутерте поради " цялостна липса на приемлива фактическа основа ".

Мнозинството съдии отхвърли петицията, сподели представител на съда, макар че не разясни аргументите за решението.

Екстремистите не престават да държат част от Марави макар подкрепяна от Съединени американски щати военна атака, при която починаха повече от 460 души, а близо 400 000 са разселени.

Според Дутерте екстремистите имат проект да основат провинция на ДАЕШ в южната част на страната.

Опозицията счита, че военното състояние открива вратата за репресии и кръвопролития.

В конституцията на страната е заложено, че военно състояние може да се разгласи единствено при " инвазия или въстание ". То е лимитирано до 60 дни. Ако Дутерте желае да го удължи, той ще би трябвало да получи утвърждението на Конгреса. Мярката разрешава на армията да задържа обвинени до три дни без правосъдна заповед. Правителството разясни, че 66 души са арестувани без правосъдна заповед по отношение на спора в Марави.

Вчера филипинският президент предизвести, че военното състояние може да продължи повече от 60 дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР