Върховният съд на Естония нареди на държавната енергийна компания Enefit

...
Върховният съд на Естония нареди на държавната енергийна компания Enefit
Коментари Харесай

Съдебно решение спря голям шистов проект в Естония

Върховният съд на Естония подреди на държавната енергийна компания Enefit да приключи работата по оборудване за рандеман на шистов петрол с претекста, че планът ще нанесе огромни вреди на околната среда, написа " Гардиън ".

Това стана след тъжба от страна на млади климатични деятели, като магистратите стигнаха до заключението, че въздействието върху климата не е било задоволително добре проучено. Това е първото сходно " климатично дело " в балтийските страни, означават от локалното крило на организацията Fridays for Future, водена от Грета Тунберг.
 Exxon купува производителя на шистов нефт Pioneer за $60 милиарда
Голяма договорка в петролния бранш на Съединени американски щати: $60 милиарда

Добивът на Exxon в района ще се удвои до повече от 1,3 милиона барела на денонощие

Това е значимо, тъй като Естония е единствената страна в света, в която шистовият нефт е главен енергоизточник. Добивът му има съществени резултати върху природата, а изгарянето му е развой, замърсен колкото потреблението на въглища. Така поради нефтените шисти през 2020 година Естония беше на второ място в Европейски Съюз по въглеродни излъчвания на глава от популацията.

Сега деятелите нападнаха добива в естествения резерват Пухату, в чиито блата живеят редица редки типове и е под отбраната на директивите на Европейски Съюз за птиците и местообитанията.
 Енергийна рецесия: Англия подвигна възбраната за рандеман на шистов газ
Енергийна рецесия: Англия подвигна възбраната за рандеман на шистов газ

Новият министър-председател Лиз Тръс отстрани мораториума, макар огромното замърсяване, което тази технология предизвиква

Местните управляващи обаче разясниха, че ще създадат нужното планът да бъде модифициран допустимо най-бързо. " Голяма част от нашите хора са непосредствено или косвено ангажирани с огромните компании тук. Изчезването им ще докара до злополучие в района ", разяснява техният представител Алан Тасар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР