Върховният съд на Бразилия прие искането на главната прокуратура да

...
Върховният съд на Бразилия прие искането на главната прокуратура да
Коментари Харесай

Бившият бразилски президент Болсонаро е разследван за подстрекаване на бунтовете в страната

Върховният съд на Бразилия одобри настояването на основната прокуратура да включи десния някогашен президент Жаир Болсонаро измежду разследваните за подстрекателство на протестите в столицата. Той обаче се намира в Съединени американски щати.

На 8 януари недоволни от изборните резултати негови последователи, президентския замък и постройката на Върховния съд. Те лагеруваха в и към столицата Бразилия от седмици, призовавайки за боен прелом.

Болсонаро е десен националист, последовател на военното държавно управление, управлявало Бразилия от 1964 до 1985 г . Той беше определен за президент на Бразилия през октомври 2018 година През октомври 2022 година се кандидатира за втори мандат, само че загуби.

Прокурорите от неотдавна образуваната група за битка с антидемократичните дейности мотивираха настояването си с видео, оповестено от Болсонаро два дни след безредиците. В него той слага под въпрос легитимността на президентските избори на 30 октомври. В него се твърди, че президентът Лула да Силва не е определен от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската изборна комисия.
 Щурмът на последователите на Болсонаро
Според прокурорите споделиха, че Болсонаро може да е подбудил закононарушение, като е направил сходни изказвания. Те считат, че въпреки той да е разгласил записа след протестите, наличието му е задоволително да обоснове следствие на държанието му преди тях. Бившият президент изтри видео още на сутринта след публикуването му.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораес сподели, че Болсонаро ще бъде включен в следствието поради „ подстрекаване и интелектуално авторство “ съгласно PGR.

„ Обществени персони, които не престават плахо да заговорничат против демокрацията, пробвайки се да открият изключително състояние, ще бъдат подведени под отговорност “, сподели съдията, представен от Би Би Си.
Преди вота Болсонаро неведнъж изрази в надеждността на системата за машинно гласоподаване в страната, а по-късно внесе искане за отменяне на милиони гласове. Той не призна своето проваляне.Междувременно Болсонаро е бил признат в болница във Флорида с болки в корема, заяви брачната половинка му. Той напусна Бразилия и отиде в Съединените щати в края на декември, откакто отхвърли да взе участие в предаването на властта на Лула.

В същото време управляващите в Бразилия проверяват кой е направил вероятни дейностите на радикалните му последователи. Сред следствието са тези, които са платили за превоза на участниците и чиновници по сигурността, които може да са улеснили протеста с бездействието си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР