Върховният съд на Бангладеш отхвърли жалбата на най-голямата ислямистка партия

...
Върховният съд на Бангладеш отхвърли жалбата на най-голямата ислямистка партия
Коментари Харесай

Върховният съд на Бангладеш потвърди решението за забрана на най-голямата ислямистка партия от избори

Върховният съд на Бангладеш отхвърли жалбата на най-голямата ислямистка партия в страната, която желае да анулира решение от 2013 година, което й не разрешава присъединяване присъединяване в избори за нарушение на конституционната наредба за секуларизъм Бангладеш е натрапен на ho...

От ДЖУЛХАС АЛАМ Асошиейтед прес 19 ноември 2023 година, 7:55 ч.

ДАКА, Бангладеш -- Върховният съд на Бангладеш отхвърли в неделя тъжба на най-голямата ислямистка партия в страната, искаща да анулира решение от 2013 година, което ѝ не разрешава да взе участие в избори заради нарушение на конституционната наредба за секуларизма

Бангладеш ще организира идващите си национални избори на 7 януари.

Петчленен състав на Апелативния отдел на Върховния съд, управителен от Главният арбитър Обейдул Хасан раздаде решението. Основният юрист на Бангладеш Джамаат-е-Ислами не се яви пред съда заради „ персонални проблеми “ и неговата петиция, подадена по-рано, искаща да се отсрочи чуването с шест седмици, също беше отхвърлена.

Решението на Върховния съд преди 10 години анулира регистрацията на партията в Избирателната комисия, като по този метод я спря от присъединяване в избори или потребление на партийни знаци. Но това не му забрани политическото присъединяване.

Решението по това време пристигна на фона на апели за възбрана на партията поради опълчване на войната за самостоятелност на страната през 1971 година против Пакистан. Правителството на министър-председателя Шейх Хасина, откакто пристигна на власт през 2009 година, се опита да съди висшите водачи на Джамаат-е-Ислами на Бангладеш за ролята им в актове на геноцид и военни закононарушения по време на войната за самостоятелност на страната. Някои бяха обесени или наказани на доживотни присъди от 2013 година насам.

„ Присъдата на Върховния съд беше доказана “, Таня Амир, юрист, която се изправи против Джамаата -e-Islami party, сподели в неделя.

„ Ако те (Jamaat-e-Islami) се опитат да провеждат срещи, манифестации или събирания или разпознават своята партия като законна за която и да е висша комисия, посолство, задгранична организация или страна, ние сме свободни да повдигнем ново обвиняване за пренебрежение към съда против тях и да им наложим възбрана “, сподели тя.

Но Матиур Рахман Аканда, юрист на партията, сподели, че тя ще продължи да бъде политически дейна.

„ Съдът даде мнението си дали регистрацията (с Избирателната комисия) ще бъдат подкрепени “, сподели той, „ няма метод да се забрани политиката по конституция. “

В Бангладеш от дълго време има голям брой апели от всемирски сили и други да забранят ислямистката партия, само че държавното управление не се съобрази.

Съединените щати също я считат за умерена ислямистка партия.

Въпреки решението на Върховния съд от неделя, още веднъж остана неразбираемо дали Джамаат-е-Ислами в Бангладеш може да продължи активността си. Обикновено Министерството на вътрешните работи е органът, който не разрешава радикални групи, считани за антидържавни.

Jamaat-e-Islami е основен сътрудник на опозицията Националистическа партия на Бангладеш, ръководена от някогашния министър-председател Халеда Зия, който от десетилетия е висш съперник на сегашния началник на държавното управление Хасина. Ислямистката партия и Зия споделяха властта през 2001-2006 година, когато последният беше министър председател

През януари Хасина ще се опита да се върне на власт за четвърти следващ мандат, Партията на Зия заплаши да бойкотира изборите. Джамаат-е-Ислами в Бангладеш споделя, че също ще бойкотира изборите под Хасина.

Спомените от войната с Пакистан от 1971 година са към момента пресни в Бангладеш.

Властите на Бангладеш споделят, че пакистански бойци, подкрепени от локални колаборационисти, убиха 3 милиона души, изнасилиха 200 000 дами и принудиха към 10 милиона души да избягат от страната в прилежаща Индия по време на деветмесечната война в това, което тогава беше известно като Източен Пакистан, преименуван на Бангладеш след независимостта.

Тогава Индия оказа помощ на държавно управление в заточение, водено от водача на независимостта на страната и създател на президента Шейх Муджибур Рахман, бащата на Хасина, да завоюва войната против Пакистан.

Водещи истории

Тайна

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР