Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е

...
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е
Коментари Харесай

НАТО: Никой не напада Русия. Русия е нападателят, а жертвата е Украйна

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел е помолил министрите на защитата от страните членки да дават на Украйна муниции на от техните ресурси или от договорите, които към този момент са сключили с военната промишленост.

Това съобщи Борел в централата на НАТО след среща с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Писмото е написано нощес, незабавно след Съвет „ Външни работи “, на който Борел е изслушал външните министри на страните от Съюза.

„ Трябва да се даде приоритет на Украйна, тъй като времевите параметри, какво се случва, както би трябвало да създадем се мерят в седмици, не в месеци “, посочи Борел.

Всички би трябвало да употребяват това, което имат. А с цел да имат повече, е належащо да бъдат предоставени поръчки на промишлеността. Нейният потенциал би трябвало да бъде повишен.

В рамките на Европейски Съюз въпросите на защитата са от компетенцията на страните членки, напомни Борел.

Вчера той съобщи, че доставянето на муниции за Украйна би трябвало да бъде приоритет на Съюза. Само два часа преди този момент обаче българският външен министър Николай Милков съобщи пред публицисти, че страната ни към този момент не е поела ангажимент в тази тенденция.

" Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както през днешния ден съобщи, той се приготвя за продължение на войната. Путин не би трябвало да завоюва, тъй като това би означавало, че експанзията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде рисково за нашата сигурност и за целия свят. Затова би трябвало да продължим и да увеличим поддръжката за Украйна.

Никой не атакува Русия. Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин стартира неоправдана война против своя кротичък комшия. Подкрепяме правото на Украйна на самоотбрана, залегнало в Устава на Организация на обединените нации “, съобщи на собствен ред Столтенберг.

Така това бе и един от първите публични мнения след прословутата тирада на Владимир Путин през днешния ден.

" Путин предприе против Украйна имперска завоевателна война, която не би трябвало да завоюва ", сподели още Стортенберг.

Той изрази паника, че Китай може да даде оръжие на Русия.

Столтенберг прикани Москва да се върне към контракта Нов СТАРТ, откакто по-рано през днешния ден Путин разгласи, че Русия прекратява присъединяване си в него.

" В последните години Москва наруши и се изтегли от основни съглашения за надзор на въоръжаването ", означи Столтенберг.

С днешното решение цялата система за надзор над въоръжаването се разпада. Силно приканвам Русия да премисли и да съблюдава съществуващите съглашения ", добави той.

Борел обаче сподели, че в диалог е получил увещание от Пекин, че това няма да се случи.

По искане на Киев от НАТО са се съгласили да разработят система за публични поръчки за произвеждане и закупуване на оръжие и муниции. Тази система би трябвало да бъде ефикасна и транспарантна.

Кулеба е разискал с представители на Пекин мирния проект на Китай. Той разгласи, че украинската страна чака да получи текста на този проект, с цел да бъдат направени изводи.

„ Целта ни е войната да завърши допустимо най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно “, увери първият посланик 1 на Киев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР