Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е

...
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е
Коментари Харесай

Борел разочарован от продължаващото вето срещу Скопие

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел е отчаян от обстоятелството, че България продължава да блокира договарянията с Албания и Република Северна Македония (РСМ).

„ Не сме там, където би трябвало да бъдем, със Западните Балкани. Днес трябваше да стартираме договарянията с Албания и РСМ. И не мога да укривам моето отчаяние от доста хора. Все още има вяра. Не знам какво може да направи българският парламент през следвакщите часове. Но нещата не вървят добре “, сподели той пред публицисти в Брюксел.

Борел приказва преди започването на срещата на върха „ ЕС-Западни Балкани “.

Българският министър председател Кирил Петков, чието държавно управление бе свалено през вчерашния ден, съобщи по-рано, че няма опция страната ни да деблокира ветото през днешния ден.

Жозеп Борел още веднъж съобщи, че единодушието е огромен проблем за взимане на решения в Европейски Съюз.

„ Трябва да помислим по този въпрос, тъй като не може да продължава по този начин – една страна да блокира в продължение на месеци “, сподели той.

Още по-остър към България бе албанският министър председател Еди Рама.

“Блокирането на напредъка на РСМ по пътя й към Европейски Съюз от страна на България е срам “, съобщи той при идването си в Брюксел.

И упрекна в изтощение европейските водачи, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Позор е, че една страна от НАТО - България, държи за заложници две други страни от НАТО, а точно Албания и Северна Македония, в разгара на яростна война в задния двор на Европа, до момента в който 26 други страни от Европейски Съюз седят безмълвно в плашеща проява на изтощение “, сподели Рама.

Албания също е възпрепятствана поради българското несъгласие, тъй като Европейски Съюз желае тя да върви в пакет дружно с РСМ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР