Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, Жозеп
Коментари Харесай

Жозеп Борел търси възможност да се срещне с Навални в затвора

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи, Жозеп Борел се готви да пътува за Москва и търси опция да се срещне с Алексей Навални в пандиза.

Очаква се той да дойде в съветската столица в четвъртък, два дни след старта на правосъдно съвещание, което може да докара до солидна присъда за най-видния конкурент на президента Владимир Путин, съобщи „ Франс прес “.

„ Продължаващите необятни арестувания и потреблението на мощ против хора, които се пробват да изразят своите политически отзиви, е неприемливо… Това е един от въпросите, които би трябвало да бъдат повдигнати пред съветските сътрудници, и това е един от въпросите, които висшият представител Борел желае да повдигне “, сподели представителят Питър Стано.

Хиляди излязоха на митинг в минимум 85 съветски градове през вчерашния ден в поддръжка на Алексей Навални, който бе задържан в средата на януари, незабавно след идването си от Германия, където се възвръща след отравяне с „ Новичок “, на летище „ Шереметиево “ в родната си страна.

Над 5 хиляди от стачкуващите са арестувани през вчерашния ден, връх от 2011 година насам съгласно мониторинговата група ОВД-инфо. Арестувана бе и брачната половинка на Навални – Юлия, която по-късно бе освободена. Днес московски съд ѝ подреди да заплати санкция от 20 хиляди рубли (около 500 лева.) за нарушаване на протестните регулации на страната, съобщи „ Асошиейтид прес “.

Прокуратурата на Русия разгласи, че ще поддържа настояването на Федералната работа за осъществяване на наказванията актуалната условна присъда на опозиционния водач да бъде сменена с ефикасна, откакто управляващите упрекнаха Навални, че е обитавал в Германия и е нарушил присъдата си по дело от 2014 година.

Реакциите на " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2

Българският министър председател излезе с остра позиция през днешния ден в отбрана на Навални. " Осъждаме несъразмерната мощ, която се употребява против Навални, против брачната половинка му и против стачкуващите в Русия ", сподели министър-председателят Бойко Борисов, представен от пресслужбата на кабинета. Премиерът е коментирал тематиката в границите на работното заседание в Министерския съвет с членове на кабинета и Националния действен щаб.
Борисов е изтъкнал, че още през вчерашния ден посредством Министерството на външните работи държавното управление е изразило позиция, осъждайки за следващ път насилственото задържане на спокойно протестиращи последователи на Алексей Навални. В позицията, публикувана от Министерство на външните работи, се показва още, че потреблението на непропорционална мощ опонира на поетите от Руската федерация задължения за ценене на човешките права, допълват от държавната пресслужба. На няколко пъти министър председателят отправяше неприсъствен въпрос към президента Радев за какво не излиза с позиция за Навални на високо държавно равнище.

Защо няма позиция за Навални бе и един от въпросите, заложен от публицисти на брифинга на " Дондуков " 2 през днешния ден, на който Радев даде поръчка, че ще се кандидатира за втори мандат дружно с сегашния си вицепрезидент Илияна Йотова. 

Радев изясни, че позицията му по този въпрос е била ясна доста преди Борисов да се произнесе - " още, когато хиляди скандираха " Мутри, вън " под неговите прозорци, само че той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български спокойно протестиращи жители бяха задържани, само че той не направи нищо, с цел да се открият отговорните ", каза президентът.

" Винаги съм бил срещу насилието и арестите на спокойно протестиращи жители, без значение дали са в София, Москва или другаде по света, срещу потреблението на полицейски способи за кавга с опозицията, срещу заглушаването на словото, срещу корупцията, където и да е по света.  Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на Европейски Съюз. Защото в Европейски Съюз има ясно избрани механизми за образуване и изложение на единна позиция на Съюза, и длъжности, които да го вършат. За България там виновен е министър председателят, той съставлява България в Съвета на Европейски Съюз. Още повече, че това е прекомерно комфортно за министър председател с проблемите на Борисов, тъй като най-лесно е да се крие рецесията у нас, когато се приказва за проблеми на открито ", добави Радев.

" Тук е и огромната подигравка, дори не подигравка, то е патология. Защото, в случай че Навални беше българин, той щеше да проверява шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се пробва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева ", отбеляза Радев, след което попита риторично кои европейски президенти са имали позиция по този проблем и разгласи, че знае единствено за президента на Полша. " Това значи ли, че президентите на Германия, Франция, Италия, Португалия и всички останали европейски президенти не са бранители на демокрацията ", продължи с риторичните въпроси президентът.

" Очаквам, че наред със отбраната на Навални, българският министър председател ще отговори и на други сериозно значими за българското общество въпроси - за какво неглижира интерконекторите със прилежащите страни, сериозно значими за постигането на нашата диверсификация, които са затлачени към този момент 10 година, а по неотложност построи Турски поток през България, като нашият интерес най-вероятно тук е на последно място от всички заинтригувани страни. Кога ще забележим действителна икономическа аргументация и действителна себестойност на този план, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари? Кога Борисов ще даде гаранция, че този план ще бъде изплатен? ", попита на финала по тази тематика президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР