Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в петък за първи път публично удостовери създаването на нов документ за военна автономност на Европейския съюз - " Стратегическият компас на Европейски Съюз ", изясни той в " Туитър ", разяснявайки полемиката на видеоконференцията на министрите на защитата на страните от Европейския съюз.

" Днес министрите на защитата на Европейски Съюз разискват по какъв начин Европейският съюз може да стане по-силен източник на стратегическа непоклатимост . Стратегическият компас е основен детайл за постигането на тази цел ", сподели той.

По-рано в четвъртък европейски източник в Брюксел съобщи, че Европейски Съюз създава лична стратегическа идея , която ще се назовава Стратегически компас на Европейски Съюз.

Today, EU Defence Ministers discuss how the EU can become a stronger security provider.

The Strategic Compass is a key element to achieve this objective.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
Както " Ройтерс " заяви в четвъртък, базирайки се на дипломати, " Стратегическият компас " на Европейски Съюз ще наподобява на стратегическата идея на НАТО . В четвъртък Борел показа отчет по този документ пред външните министри на Европейски Съюз. " Ройтерс " отбелязва, че задачата на новия документ е да дефинира обща визия за външни закани за сигурността на Европейския съюз, способи за противопоставяне и обмисляне на взаимни планове за създаване на новаторски типове оръжия , в това число танкове от ново потомство.

Създаването на подобен " стратегически компас " от Европейски Съюз би трябвало да усъвършенства способността на Европейски Съюз да организира военни интервенции независимо, без да разчита на Съединени американски щати и НАТО , където Съединени американски щати играят преобладаваща роля, в случай че връзките сред Брюксел и Вашингтон не престават да се утежняват.

В случай, че връзките сред Стария и Новия свят се подобря т, Европейски Съюз ще преглежда тези старания като метод да се трансформира в по-ефективен боен съдружник за Съединени американски щати .

Изпълнението на взаимни военни планове от страните от Европейски Съюз от своя страна би трябвало да направи европейското военно съоръжение по-конкурентоспособно спрямо продуктите на американския военно-промишлен комплекс , измествайки американските производители в пакета от военни поръчки на страните от НАТО.
 Европейски Съюз готви стратегическа военна теория за бъдещи закани
Европейски Съюз готви стратегическа военна теория за бъдещи закани

Фокусира се върху взаимно създаване на оръжия, огнева мощност и мощ, способна да се бие сама
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР