Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в първия си

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в първия си
Коментари Харесай

Аятолах Хаменей обвини САЩ и Израел в първия си коментар за протестите

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей в първия си коментар за безредиците, които не престават повече от две седмици в Ислямската република, съобщи, че митингите са били планувани, а не проведени от елементарни жители, както и че гибелта на 22-годишната Маша Амини е " разрушила сърцето му “, наричайки го " горчив случай “, оповестява Reuters .

Той изрази поддръжката си за силите за сигурност, които съгласно него са изправени пред неправда.

Хаменей сподели още, че " някои хора са предизвикали неустановеност по улиците ", осъждайки това, което той разказа като " планувани протести " и упрекна Съединените щати и Израел в " оркестриране на акциите ".

" Задължение на нашите сили за сигурност е да подсигуряват сигурността на иранската нация. Тези, които нападат полицията, оставят иранските жители беззащитни против бандити, обирджии и изнудвачи ", съобщи аятолахът.

Махса Амини умря в болничното заведение на 16 септември, три дни откакто  е задържана от " Моралната полиция “ на Иран и отведена на уроци по целомъдреност, защото се твърди, че не е носила хиджаб съгласно наредбите.

Иранските управляващи настояват, че тя е припаднала в ареста и е изпаднала в кома заради хронични болести, довели до гибелта й, до момента в който очевидци свидетелстват за брутални побои от полицията.

Иранските управляващи оповестиха, че доста членове на силите за сигурност са били убити по време на безредиците, които се трансфораха в най-голямата проява на съпротива против шиитските мюсюлмански религиозни институции в Иран от четири години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР