Върховният комисариат за бежанците предупреди, че над 800 хил. души

...
Върховният комисариат за бежанците предупреди, че над 800 хил. души
Коментари Харесай

ООН: Над 800 хил. души може да избягат от Судан, ако конфликтът не бъде прекратен

Върховният комисариат за бежанците предизвести, че над 800 хиляди души биха могли да избягат от кървавите сражения в Судан, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Предупреждението бе отправено от Филипо Гранди, висшият комисар за бежанците към Организация на обединените нации.

Досега минимум 73 хиляди суданци са пристигнали в прилежащи на Судан страни поради спора, избухнал в средата на април.

" Върховният комисариат за бежанците, дружно с държавните управления и сътрудниците, се приготвя за опцията над 800 хиляди души да избягат от сраженията в Судан в прилежащи страни ", акцентира Гранди. Той изрази вяра, че няма да се стигне до такава степен, само че предизвести, че в случай че спорът не бъде преустановен, от ден на ден хора ще търсят избавление от него отвън Судан

Същевременно над 300 души, измежду които и стотина американци, бяха евакуирани от Судан към Саудитска Арабия с американски транспортен съд, съобщи " Франс прес ", като се базира на няколко източника. На борда на кораба е имало 105 американци, над 100 суданци и жители на 15 други страни.

 В Судан е под опасност експорт, без който водещи компании В Судан е под опасност експорт, без който водещи компании " не могат да съществуват "

С различен транспортен съд, също дошъл от Судан в Джеда, в Саудитска Арабия през вчерашния ден, бяха евакуирани 171 души, от които 41 саудитски, а останалите жители на други страни. Това прави над 500 евакуирани от Судан по море през вчерашния ден.

Съединени американски щати проведоха два конвоя за евакуация към суданския град Порт Судан, на брега на Червено море, на 850 километра източно от Хартум. Оттам кораби с евакуирани потеглят към Саудитска Арабия, сподели в неделя представителят на Държавния департамент Матю Милър. Вашингтон е улеснил отпътуването от Судан на близо 1000 американци, добави той.

Саудитска Арабия пък разгласи, че е евакуирала над 5 хиляди саудитски и непознати жители от Судан от 15 до 30 април.

Без признаци на затихване

Рано през вчерашния ден в суданската столица Хартум се чуваха изстрели и сражения, а Организация на обединените нации предизвести, че филантропичната конюнктура в Судан е сериозна. На този декор двата враждуващи лагера още веднъж се упрекнаха взаимно в нарушение на примирието в продължаващия към този момент трета седмица унищожителен спор, съобщи " Ройтерс ".
Стотици хора бяха убити, а хиляди пострадаха, откакто на 15 април от дълго време тлеещата битка за власт сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) прерасна. Въпреки многочислените обещания за преустановяване на огъня, насилието още веднъж раздруса столицата Хартум, а това крие заплаха да възпламени още веднъж етническия спор в обширния западен район Дарфур.

Двете страни обявиха, че формалното съглашение за преустановяване на огъня, което трябваше да изтече в среднощ, ще бъде удължено с още 72 часа, което съгласно Съюз на българските писатели е " в отговор на интернационалните, районните и локалните апели ". Армията съобщи, че се надява, че бунтовниците, както тя назовава Съюз на българските писатели, ще се придържат към съглашението, само че счита, че те имат намерение да не престават с офанзивите.

Най-малко 528 души са починали, а 4599 са ранени, заяви министерството на опазването на здравето на Судан. Организация на обединените нации също оповести сходен брой починали, само че счита, че действителното число е доста по-голямо.
Мнозина се опасяват за живота си, защото двамата най-влиятелни мъже в Судан водят война в страната, която от десетилетия е разтърсвана от цивилен войни, преврати и стопански компликации. " Трябва да продължа да работя, изключително при тези условия. Всичко е по-скъпо ", съобщи Абделбаги, който има бръснарница в Хартум. " Появявам се на работа за два-три часа, след което затварям, тъй като не е безвредно ", добави той.

Сраженията докараха Судан до революция, провалила подкрепяния от интернационалната общественост преход, целящ установяването на демократично държавно управление, и принудиха десетки хиляди хора да избягат в прилежащите страни.

Това задълбочи и филантропичната рецесия в страната, където една трета от популацията е било подвластно от някаква форма на филантропична помощ преди експлоадирането на сраженията, съобщи Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси. " Мащабът и динамичността на протичащото се в Судан са невиждани. Изключително обезпокоени сме от отражението на спора в кратко-и дълготраен проект върху хората Судан, и върху по-широкия район ", добави той.

 Какво става в Судан и за какво всички бягат от Хартум Какво става в Судан и за какво всички бягат от Хартум

Ръководителят на суданската войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, съобщи че в никакъв случай няма да седне на масата за договаряния с началника на Силите за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут още като Хамети, който на собствен ред съобщи, че ще беседва единствено откакто армията приключи военните дейности.

В столицата Хартум военните се борят със силите на военачалник Дагало, които са се укрепили в жилищните региони на града. Досега в сраженията се вижда по какъв начин по-гъвкавите бойци на Съюз на българските писатели се разпръскват из целия град, до момента в който по-добре въоръжената войска на военачалник Ал Бурхан се пробва да ги порази основно посредством въздушни удари с безпилотни летателни апарати и изтребители.

Конфликтът накара десетки хиляди хора да избягат отвън границите на Судан и провокира предизвестия, че страната може да се разпадне, като в същото време дестабилизира така и така размирния район.

" Безпрецедентна " обстановка

Изправен пред " невиждана " обстановка в Судан, където не престават конфликтите, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш реши в неделя да изпрати " неотложно " в района своя заместител по филантропичните въпроси Мартин Грифитс, заяви " Франс прес ".

" Мащабът и скоростта, с които се развиват събитията в Судан, са невиждани ", съобщи в изказването си Стефан Дюжарик, представителят на генералния секретар.

Гутериш реши да изпрати " неотложно в района " ръководителя на филантропичната организация на Организация на обединените нации Мартин Грифитс с вярата да види бързо усъвършенстване на филантропичната рецесия в Судан, където на 15 април стартира конфликт сред двама генерали.

" Много сме загрижени за непосредственото и дълготрайното влияние (на тази криза) върху всички суданци и върху района като цяло ", акцентира представителят. " Още един път призоваваме всички страни в спора да защитят цивилното население и инфраструктурата, да разрешат безвредно прекосяване на бягащите от сраженията, да почитат филантропичните служащи, да улесняват интервенциите за оказване на помощ и да почитат медицинския личен състав, неговите уреди и транспортни средства ", добави Дюжарик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР