Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че за

...
Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че за
Коментари Харесай

Над 100 милиона са бежанците и вътрешно разселените

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) заяви, че за първи път броят на бежанците и вътрешно разселените лица по света, които са напуснали домовете си заради въоръжени спорове, принуждение и преследвания, е надхвърлил 100 милиона.

" Броят на хората, принудени да бягат от спорове, принуждение и гонене, за първи път в историята надвиши зашеметяващата граница от 100 милиона души ", обявиха от ВКБООН.

Агенцията изясни, че в края на 2021 година броят на " наложително разселените хора по света е повишен до 90 милиона " заради " нови талази на принуждение или продължителни спорове в страни като Афганистан, Буркина Фасо, Демократична република Конго, Етиопия, Мианмар и Нигерия ". Освен това събитията в Украйна доведоха до " разселването на 8 милиона души в границите на тази страна през 2022 година, като бяха регистрирани и над 6 милиона бежанци ".

" Стоте милиона са груба цифра, която е по едно и също време отрезвяваща и тревожна. Това е връх, който в никакъв случай не е трябвало да бъде поставян ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. Той напомни, че филантропичната помощ за бежанците и вътрешно разселените лица е " палиатив, а не лек " за казуса. " За да се обърне наклонността, единственият отговор може да бъде установяването на мир и непоклатимост ", заключи Гранди. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР