Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН иска разследване след видео с вероятен разстрел на пленени руски войници

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк разгласи, че според специалисти на Организация на обединените нации видеозаписът с хипотетичната екзекуция на пленените съветски бойци в Макеевка най-вероятно е достоверен, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Според Тюрк задачата на наблюдаващите на Организация на обединените нации в Украйна е проучила няколко видеоклипа с хипотетични военни закононарушения, включително този, и е стигнала до заключението, че фрагментите най-вероятно са същински.

Фолкер Тюрк не декларира непосредствено, че е имало екзекуция (каквато не се вижда на видеото), или че това е било, в строго юридически смисъл, тъкмо екзекуция на военнопленници.

" Реалните условия и цялостната поредност от събития би трябвало да бъдат разследвани допустимо най-пълно и виновните би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването ", сподели Тюрк.

" Лицата hors de combat ( " отвън бойни дейности ", предаващи се, ранени или прекратили враждебни дейности по някаква друга причина - BBC), в това число предаващи се бойци, са предпазени от интернационалното филантропично право и тяхната извънсъдебна екзекуция съставлява военно закононарушение ", напомни Тюрк.

Украйна разгласи, че разследва събитията по случая Макеевка. Някои специалисти споделят, че защото един от руснаците във видеото е разкрил огън, украинците може да са били принудени и имат право да убият него и неговите приятели, съобщи News.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР