Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад
Коментари Харесай

Върховен комисар на ООН: Шокиран съм, израелските сили убиха човек с ампутирани крайници

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зейд Раад Ал Хюсеин съобщи във вторник, че е бил ”наистина шокиран ” от убийството на човек с ампутирани крака в инвалидна количка, от израелските сили за сигурност наоколо до оградата сред Газа и Израел предишния петък.
Това се отбелязва в отчет на представителят на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Рупърт Колвил. Ето какво още показва той за ситуацията в две горещи зони на света-Газа и Йемен:

" Фактите, събрани до момента от моя личен състав в Газа, сочат, че въоръжената мощ, употребена против Ибрахим Абу Турия са била несъразмерна ", сподели Зайд. " Международният закон за правата на индивида строго регламентира потреблението на мощ в подтекста на митинги и демонстрации. Смъртоносната приложимост на огнестрелни оръжия би трябвало да се ползва единствено като последна опция, когато е строго неизбежна, с цел да се отбрани животът. Въпреки това, доколкото можем да забележим, няма нищо, което да допуска, че Ибрахим Абу Турия е представлявал непосредствена опасност от гибел или сериозна контузия, когато е бил погубен. Като се има поради тежкато му неработоспособност, което би трябвало да е явно за тези, които го гръмнаха, убийството му е неясно - в действителност шокиращо и неразумно деяние.

Жертви в Йемен

От март 2015 година до 14 декември нашата работа документира общо 5558 убити и 9 065 ранени. Изразяваме дълбока угриженост от неотдавнашното повишаване на броя на цивилните жертви в Йемен вследствие на интензивни въздушни удари от ръководената от Саудитска коалиция след убийството на някогашния президент Али Абдула Салех в Санаа на 4 декември.

Нашата работа в Йемен удостовери, че 136 цивилни и неучастващи в бойните дейности лица са били убити, а 87 са били ранени вследствие на въздушни удари в губернаторски провинции Санаа, Саада, Ал Хъдхадха и Тайз в интервала от 6 до 16 декември.

Сред случаите, които успяхме да проверим, четирима цивилни бяха убити, а четирима бяха ранени на 9 декември, когато Коалицията нанесе въздушни удари по постройката на телевизиония канал - Qanat Al Yemen, който е под контрола на " Хути " от септември 2014 година

Най-малко седем цивилни бяха убити, когато от въздуха бе изумена болница в Ал Хъдхадда на 10 декември. Съобщава се, че военни транспортни средства на " Хути " са били в непосредствена непосредственост до болничното заведение по време на въздушните удари.

Коалицията нанесе седем въздушни удара на 13 декември, които засегнаха военна полиция в региона Шауб на Сана. Въз основа на информацията, събрана от службата ни в Йемен, въздушните удари поразяват постройката на пандиза, а по-късно и прилежащият регион на пандиза (двора на пандиза – Б. Пр.), убивайки минимум 45 души и ранявайки 53 души. Всички жертви са арестувани лица, принадлежащи към лоялните сили на съпротивата на президента Абд-Рабу Мансур Хади.

На 16 декември една жена и девет деца, които се завърнали у дома от сватбено празненство, са починали вследствие на в въздушни удари на Коалицията в региона на Хариб ал Карамиш в Марибската губернаторски регион. Освен това преди малко проверихме отчети, че на 15 декември са били убити 20 цивилни жители, в това число 14 деца, а четири деца са ранени, когато бе унищожена селска къща в квартал Al Khawkhah на управителния съвет на Al Hudaydah.

Настояваме всички страни в спора да съблюдават отговорностите си според интернационалното филантропично право, в това число задължението им да съблюдават правилата на разграничение, пропорция и нерешителност. Те би трябвало да подхващат всички вероятни защитни ограничения, с цел да заобикалят и във всички случаи да свеждат до най-малко жертвите измежду цивилни лица.

Нашата работа също по този начин е доста обезпокоена от съобщениятa за неотдавнашни нарушавания от страна на " Хути " против членове на политическата партия на Салех - Общия национален конгрес – GPC, а точно набези и случайни арестувания.

На 3 декември силите, свързани с " Хути ", взривиха бомби към къщата на член на GPC в губернаторски регион Хаджа, убивайки четирима души и ранявайки се четирима. На 5 декември друга къща, за която се твърди, че принадлежи на член на GPC, е бомбардирана от Houthis, също в Хаджа.

Има също по този начин непотвърдени отчети за убийства и задържане на лица, съпричастни към GPC. Обаче инспекцията на тези отчети от нашата работа е, защото очевидците се притесняват от допустимо възмездие от страна на " Хути ".

Превод: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР