Върховният комисар на ООН по правата на човека предупреди днес

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека предупреди днес
Коментари Харесай

ООН: Руското нахлуване излага на ядрена заплаха човечеството

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида предизвести през днешния ден интернационалната общественост, че съветското навлизане в Украйна излага на нуклеарна опасност " цялото човечество ", съобщи Франс прес.

" Военното нахлуване на Руската федерация против Украйна отвори нова и рискова глава от международната история ", сподели Мишел Бачелет пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева, заяви Българска телеграфна агенция.

Поставянето на съветските нуклеарни сили в нараснала подготвеност дни след първата офанзива против Украйна " акцентира тежестта на рисковете за цялото човечество ", добави тя.

Четирийсет и седемте членки на Съвета се събраха по искане на Киев за незабавни диспути във връзка войната в Украйна. Украинските управляващи внесоха проекторезолюция с искане за интернационално следствие. Руската инвазия " се отразява в големи мащаби върху човешките права на милиони хора в Украйна ", сподели Мишел Бачелет, осъждайки нападението.

По последни данни на Организация на обединените нации от началото на бойните дейности на 24 февруари в Украйна са починали 230цивилни, в това число 15 деца, а 525 са ранени. Бачелет обаче съобщи, че действителните цифри са доста повисоки. " Повечето починали цивилни са убити от тежка артилерия, системи за залпов ракетен огън и при въздушни удари в обитаеми зони ", а " притеснителни информации сочат, че против цивилни обекти се употребяват касетъчни муниции ", сподели тя.

Дискусиите се чака да продължат на следващия ден и Украйна се надява да бъде призната резолюция, която приканва " за бързо и проверимо евакуиране на съветските войски от цялата интернационално приета територия на " страната, и упорства да бъде формирана в началото за период от една година " интернационална самостоятелна проверяваща комисия ", каквато е основана към този момент за Сирия.

Някои неправителствени организации биха желали текстът да съдържа и рецензии против ситуацията с човешките права в Русия, а също и да упорства страната да бъде изключена от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР