Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че Агенцията по вписванията

...
Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че Агенцията по вписванията
Коментари Харесай

ВКС потвърди, че Агенцията по вписванията не може да обжалва решението на съда за акциите на Пловдивския панаир

Върховният касационен съд (ВКС) реши дефинитивно, че Агенцията по вписванията не може да апелира решението на съда за Пловдивския панаир, оказва се от уеб страницата на съда.

С решение от 20 юли висшите магистрати потвърдиха определението на Апелативен съд - Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписванията против решението на съда, с което се анулира като незаконосъобразен отводът ѝ да бъде вписвано в Търговския указател увеличение капитала на „ Пълдин Туринвест “ АД от 177 984 899 лева на 194 299 299 лева с непаричната вноска с предмет 16 314 400 броя акции от капитала на „ Международен панаир Пловдив “ АД, както и на особените условия за прекачване на акциите на „ Пълдин Туринвест “ АД. С решението си Пловдивският съд даде наложителни инструкции на Агенция по вписванията да извърши желаното регистриране.

Съставът на Върховен касационен съд възприема изложеното в обжалваното определение на съда в Пловдив мнение, че Агенцията по вписванията не има дейна процесуална легитимация да нападна правосъдния акт за анулация на отхвърли ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и финален, заради което жалбата против него е неприемлива.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 17 май от ПП-ДБ оповестиха, че Окръжният съд в Пловдив е отменил като незаконосъобразен отхвърли на Агенцията да впише увеличението на капитала на „ Пълдин Туринвест ” и дефинира решението си като неподлежащо на обжалване. В молбата си обаче водачите на ПП-ДБ се базират на правосъдната процедура, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани публичния интерес, който включва и законосъобразността на вписванията. А казусът с Пловдивския панаир е от извънредно висок публичен интерес, считат от обединението.

На 12 май служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов пое ангажимент още един път да бъде прегледана опцията за намиране на юридическа основа страната да си изиска назад акциите в Пловдивския панаир. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР