Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Апелативен съд –

...
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Апелативен съд –
Коментари Харесай

Окончателно: Убиец на възрастни роми влиза за 30 години в затвора

Върховният касационен съд (ВКС) удостовери решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказване " отнемане от независимост " за период от 30 година на Иван Николов за двойно ликвидиране по расистки подбуди. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в действие въззивното решение по в.н.о.х.д. № 432/2017 година на Пловдивския апелативен съд. Решението не предстои на обжалване, оповестиха от Върховен касационен съд.
Жестокото ликвидиране бе осъществено на 5 ноември 2016 година по изключително нечовечен метод в пазарджишкия кв. " Изток ". Николов се изживявал като " избавител " и било пристигнало времето да се саморазправя с ромите от махалата край блока, в който живеел. Нападнал изцяло случайно 68-годишната Василка и 77-годишния Асен. С особена свирепост лишил живота им с нож, като самичък изнесъл натрупа на мъжа за да бъде видян.
С първоинстанционната присъда Николов е приет за отговорен в осъществяването на закононарушение по расистки подбуди на повече от едно лице по изключително непосилен метод за убитите и с особена свирепост и наказан, като му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 25 година Със същата присъда е приет и за отговорен за нанасяне на леки телесни повреди на повече от едно лице по расистки подбуди и му е наложено наказване от 2 година " отнемане от независимост ", като е несъмнено общо наказване от 25 години " отнемане от независимост ".
Николов подава касационна тъжба против решението на Апелативен съд – Пловдив, с което присъдата на Окръжен съд – Пазарджик е променена, като наложеното наказване е увеличено на 30 години " отнемане от независимост ". Увеличени са и размерите на част от присъдените компенсации по предявените цивилен искове.
Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за неоснователна касационната тъжба, с която се желае понижаване на размера на наложеното наказване.
Производството е протекло по реда на съкратеното правосъдно разследване, като подсъдимият е признал напълно обстоятелствата от обстоятелствената част на обвинителния акт. Неговата виновност за осъществяване на действието е открита по неоспорим метод и при установяване на дължимото наказване няма подценено събитие от значимите за дефиниране на наказателната му отговорност – степента на социална заплаха на действието и на дееца.
В решението на Върховен касационен съд написа:
" Подсъдимият Николов е направил типично закононарушение от ненавист, като е умъртвил очевидно възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов спор. Начинът на осъществяване на закононарушението показва изключителна степен на грубост и жестокост, които отхвърлят изцяло общественото другарство и общуване. Деецът не е показал никакво състрадание, в противен случай, той е направил закононарушението безмилостно, с озлобление, което не познава лимит. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР