Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, с която бившият прокурор

...
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, с която бившият прокурор
Коментари Харесай

ВКС потвърди присъдата на бивш прокурор, осуетил наказателно производство

Върховният касационен съд (ВКС) удостовери присъдата, с която някогашният прокурор Райна Бачева е наказана за две закононарушения по член 288 и член 289 от Наказателния кодекс (НК). Тя е приета за отговорна в това, че е с клонила младши прокурор да приключи наказателно произвеждане и е осуетила наказателно гонене против лице, предизвикало пътно-транспортно произшествие (ПТП). На Бачева е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 6 месеца с изпитателен период от 3 години.

Припомняме, че на 25 юни 2015 година в Благоевград Бачева е осуетила наказателно гонене против Владислав Г.Е. за да го избави от наказване. Катастрофата е станала на 25 юни 2015 година към 17,00 ч. в Благоевград, на пешеходна пътека вид " Зебра ". Владислав Г. Е. нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и предизвикал на пешеходеца Е. Р. Т. междинна телесна щета по несъобразителност.

Прокурор Райна Бачева е била дежурна тогава. Тя е известена от дежурния проверяващ служител на реда при 02 районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи Благоевград. Вместо да разпореди неотложни процесуално следствени дейности, прокурор Бачева разпоредила на проверяващия служител на реда да не стартира досъдебно произвеждане, а да се уведоми КАТ и да стартира административно наказване на дееца.
 Цацаров погна благоевградска прокурорка, притискала служители на реда
Цацаров погна благоевградска прокурорка, притискала служители на реда

Поискала колата на сина й да не се стопира от органите на реда

Разследващите са открили, че още преди да научи за злополуката по длъжностен път, тя към този момент е била известена за случая от собствен непосредствен , който е в другарски връзки с причинителя на действието.

Върховен касационен съд отхвърли касационната тъжба на Бачева, която твърдеше, че е наказана на съображение на недостоверни доказателства и че е направила единствено дисциплинарно нарушаване. Съдът призна за достоверни показанията на очевидци, които са удостоверили, че Бачева е оказала психическо влияние върху други прокурори, с цел да вземат решение каузи по метод, противоположен на закона и на вътрешното им разбиране. Съдът също по този начин призна за потвърдени обстоятелствата, че Бачева е била наблюдаващ прокурор по едното досъдебно произвеждане и че го е прекратила без да има съображение за това.

Върховен касационен съд установи, че материалният закон е прибавен вярно при откритите по делото в действителност положения. Според съда Бачева е изпълнила формите на изпълнителното действие по член 288 и член 289 Наказателен кодекс - склоняване и разстройване на наказателното произвеждане. Съдът акцентира, че всички магистрати следва да се въздържат от оказването на влияние върху душeвността на лицата, осъществяващи правораздавателна активност.
 Върховен касационен съд анулира оправдателните присъди на строителните надзорници на хотел
Върховен касационен съд анулира оправдателните присъди на строителните надзорници на хотел " Вероника "

Двамата получиха наказване от 2 година отнемане от независимост, с тригодишен изпитателен срок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР