Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бизнесмена Огнян Донев и

...
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бизнесмена Огнян Донев и
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда Огнян Донев

Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно оправда предприемача Огнян Донев и съдружника му Борис Борисов по обвиняване в укриване на налози. Процесът продължи близо 10 години, а с решението на последната инстанция се удостоверява напълно сходно решение на апелативния съд, както и сходно на Софийския градски съд, който одобри, че обвиняванията против двамата не са закононарушения.

Прокуратурата ги прати на съд през 2015 година, като Донев беше упрекнат укриване на над 62 млн. лв. налози, а Борисов –  за укриване на 7,5 млн. лв. налози.

Обвинението твърдеше, че закононарушенията са осъществени посредством 7 блокови покупко-продажби с акции на Софарма през 2007 година Акциите били продавани за по 1 лев и налози са плащани върху облагата. Прокуратурата обаче счита, че цената е била занижена, а пазарната цена е била над 9 лв. на акция. Защита пък беше безапелационна, че няма по какъв начин да се пресмята пазарна цена на непазарни покупко-продажби.

Делото се проточи 4 години на първа инстанция, а градският съд оправда подсъдимите. Тогава от прокуратурата показаха подозрение в безпристрастността на правосъдния състав с ръководител Даниела Борисова, която отхвърли да си направи отказ при започване на делото. След това обаче и втората инстанция оправда Донев и Борисов, макар че решението беше подписано с изключително мнение от докладчика по делото Карамфила Тодорова.

Мнозинството от състава на апелативния съд (Снежана Душкова-председател и Иван Стойчев) оправдава подсъдимите, като в решението си сподели, че разногласието сред прокуратурата и отбраната дали блоковите покупко-продажби са пазарни и могат ли страните да дефинират свободно цените по тях, е без значение.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР