Върховният касационен съд (ВКС) намали с 10 години присъдата на

...
Върховният касационен съд (ВКС) намали с 10 години присъдата на
Коментари Харесай

ВКС намали с 10 години присъдата на Георги Генов от Пещера, убил съпругата си с изключителна жестокост

Върховният касационен съд (ВКС) понижи с 10 години присъдата на Георги Генов от Пещера, умъртвил брачната половинка си с изключителна свирепост, сочи информация на страницата на Върховен касационен съд.

Според съда макар безмилостния метод на осъществяване на действието и проявената от Генов изключителна настървеност и злопаметност, убийството не е било авансово премислено, планувано и квалифицирано. Присъдата му от 30 години отнемане от независимост бе постановена от Окръжният съд в Пазарджик.

„ Върховен касационен съд намира, че задачите на наказването по член 36 от Наказателен кодекс във връзка с подсъдимия Генов могат да бъдат реализирани и с установяване на заместващо наказване в по-нисък размер, а точно двадесет години отнемане от независимост. Този извод се поддържа и от събитията, че макар безмилостния метод на осъществяване на действието и проявената от дееца изключителна настървеност и злопаметност, убийството не е било авансово премислено, планувано и квалифицирано, подсъдимият не е работил невъзмутимо, а умисълът за умъртвяването на потърпевшата се породил у него ненадейно при опита му за следващ път да организира диалог с нея. Ето за какво на фона на правилния извод за осъществено от него извънредно тежко закононарушение, въззивният съд погрешно е подценил относителната тежест на смекчаващите условия и е преувеличил смисъла на отегчаващите, като му е наложил незаслужено заместващо наказване отнемане от независимост в повишен размер, неподходящ на критериите по чл.348, ал.5, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс. Поради това срокът на заместващото наказване отнемане от независимост следва да бъде понижен на двадесет години, с какъвто размер ще се реализиран в цялостна степен задачите на специфичната и генерална предварителна защита по чл.36 от Наказателен кодекс “, се споделя в заключението на съда.

Това са част от претекстовете на 3-членния състав на Върховен касационен съд, разгледал делото против Георги Генов, който на улица в Пещера умъртви брачната половинка си със 17 удара с нож по цялото й тяло. Освен това като смекчаващи отговорността на Генов условия Върховен касационен съд намира, че би трябвало да бъдат регистрирани чистото му правосъдно минало, неговата трудова ангажираност, „ развилото се афективно положение вследствие на дълготрайно наслагване на обстановки и страсти в един нескончаем предишен интервал от време, както и изразеното страдание за осъщественото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР