Върховният касационен съд (ВКС) е възобновил делото за конфискация на

...
Върховният касационен съд (ВКС) е възобновил делото за конфискация на
Коментари Харесай

Отново тръгва делото за конфискация срещу Христо Бисеров

Върховният касационен съд (ВКС) е възобновил делото за конфискация на имущество против фамилията на Христо Бисеров.
Първоначално делото беше формирано по иск на антикорупционната комисия за лишаване на имущество от брачната половинка на Бисеров – Мария, доведения му наследник Ивайло Главинков и ръководената от него компания „ Солари Елов дол “, като общият му размер е 4 081 099 лв., напомня lex.bg, който оповестява за възобновяването на делото.

До дело се стигна, откакто през 2013 година някогашният зам.-шеф на Народното събрание и на Движение за права и свободи и доведеният му наследник бяха упрекнати в пране на пари, неплащане на налози и нарушение на Валутния закон. Прокуратурата ги упрекна, че са направили финансови интервенции с 314 529 щатски $ и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са добити посредством закононарушение. Заради тези обвинявания комисията по конфискация заведе дело против Бисерова и Главинков по анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добитото имущество и обособен иск за общото имущество на семейството, ответник по който е и Христо Бисеров.

Обвиненията в пране на пари обаче не устояха и още през 2016 година прокуратурата приключи делото в тази му част. Обвиненията против Главинков напълно отпаднаха, а Бисеров беше даден на съд единствено за данъчни и валутни закононарушения, а по-късно беше изцяло оневинен.

През юни 2016 година Софийският областен съд (СОС) приключи делото за конфискация против Главинков и майка му. Той беше показал пред съда постановлението на прокуратурата за преустановяване на наказателното дело, в което се споделяше, че не са събрани доказателства за пране на пари, защото не е потвърдена и предикатна активност. След това Главинков даже осъди на първа инстанция прокуратурата да му заплати обезщетение от 8000 лв. за противозаконните обвинявания, напомнят още от правния уебсайт.

Различното виждане на съдилищата по този въпрос докара и до тълкувателното решение на Върховен касационен съд по дело №4/2016 година, с което в края на м.г. беше признато, че прекратяването на наказателното дело е безспорна процесуална спънка за продължение на процеса за конфискация. Тълкувателното решение беше за анулирания закон за конфискация от 2012 година и засягаше единствено делата по него, по които наказателното произвеждане е прекъснато до момента в който гражданският развой за конфискация е още провесен. От Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) оповестиха, че решението ще докара до прекратяването на най-малко 20 инспекции и каузи за над 20 млн. лева Само две седмици по-късно Народното събрание преодоля решението на Върховен касационен съд, откакто със незабавни промени в закона регламентира, че и за висящите каузи по остарелия закон, а и за тези по настоящия, прекратяването на наказателното дело или оправдателната присъда не са спънка за продължение на делото за лишаване на имуществото.

КПКОНПИ апелира прекратяването на процеса за конфискация против Мария Бисерова и Ивайло Главинков и пред Върховен касационен съд, само че делото беше спряно, до момента в който се чакаше тълкувателното решение. Още през декември шефът на комисията Пламен Георгиев категорично уведоми съда за законопроекта, с който след това беше признато, че прекратеното наказателно дело не поставя завършек на производството за конфискация. В определението, с което възобновяват делото против фамилията, висшите съдии Мария Иванова-председател и докладчик, Жива Декова и Маргарита Георгиева пишат, че тълкувателните актове са наложителни, до момента в който не бъдат анулирани или променени законите, които са тълкували, какъвто е казусът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР