Върховният касационен съд вече повече от година и 3 месеца

...
Върховният касационен съд вече повече от година и 3 месеца
Коментари Харесай

Върховният съд вече над година бави делото Хитрино

Върховният касационен съд към този момент повече от година и 3 месеца не е оповестил решението си по делото за тежката жп злополука на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 година Досега две инстанции дадоха тежки присъди на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са подсъдими за тежката злополука и последвалия гърмеж, при който починаха седем души. При случая имаше и 14 тежко ранени, а десетки домове бяха унищожени.

В началото на 2020 година Окръжният съд в Шумен дефинира на Михнев, който е първи ватман на влака, 15 години затвор, а сътрудника му Петков получи 10 години. През май 2021 година по делото се произнесе и Апелативният съд във Варна, като удостовери присъдите на първата инстанция. Така процесът стигна до Върховния касационен съд, чиято дума по проблема ще е последна. През октомври 2021 година висшите съдии одобряват, че делото е изяснено и го афишират за решение. Наказателно-процесуален кодекс споделя, че решението на касационната инстанция се афишира не по-късно от 30 дни от правосъдното съвещание, в което делото е оповестено за решение, а по каузи, които съставляват фактическа и правна трудност - не по-късно от 60 дни. Тези периоди обаче не са наложителни, а единствено целесъобразни.

На въпроса на Сега на какво се дължи забавянето на решението от Върховен касационен съд обясниха, че повода е, че делото е с висока фактическа и правна трудност. Решението е в развой на правене, увериха от съда.
Експертизата по делото заключи, че причина за злополуката е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата - 78 вместо 40 км/ч. Влаковата комбинация от 26 вагона-цистерни с пропилен и два локомотива, излезе от релсите и по-късно последваха съдбовните детонации. Апелативните съдии се съгласиха, че пътят също е бил в неприятно положение, че влакът въобще не е трябвало да стопира в обитаемото място и машинистите не са били известени за смяна в разписанието, само че декларират, че все пак, до случая е нямало да се стигне, в случай че са карали с позволената скорост.

Наследници на умряли и тежко потърпевши заведоха искове за над 10 млн. лв., само че делата бяха спрени, до момента в който завърши наказателното произвеждане. Исковете са против превозвача Булмаркет, чиято благосъстоятелност беше композицията и Националната компания Железопътна инфраструктура.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР