Върховният касационен съд върна делото за катастрофата на кръговото кръстовище

...
Върховният касационен съд върна делото за катастрофата на кръговото кръстовище
Коментари Харесай

ВКС върна делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира

Върховният касационен съд върна делото за злополуката на кръговото кръстовище в Шумен за ново разглеждане от различен състав на Варненския апелативен съд. Решението на висшите съдии е по наказателно дело 173 от 2024 година

На 28 септември 2022 година колата на Жечко Кюркчиев лиши преимуществото на Светомира Накева в кръговото кръстовище и опустоши колата ѝ. В резултат на жестокия удар 22-годишната Светомира почина на място, а спътничката ѝ бе тежко ранена.

Върховните касационни съдии не одобряват като смекчаващо виновността събитието, че Кюркчиев е съдействал на проверяващите и разясняват, че използването на условното наказване следва да е подчинено на поправянето на дееца, само че наред с това съдът е задължен да разиска и въздействието му върху другите членове на обществото. Това не е регистрирано от апелативните съдии във Варна.

В претекстовете на съда се показва още, че е належащо да се реализира комбиниране сред условията на специфичната предварителна защита и тези на генералната предварителна защита. Съдиите не одобряват и тезата, че неприятната организация на придвижването също е смекчаващо виновността събитие.

На първа инстанция в Шуменския областен съд, Жечко Кюркчиев бе наказан на 3 години и 4 месеца, откакто той призна виновността си и делото се гледа по съкратената правосъдна процедура. Въззивната инстанция, Варненският апелативен съд, анулира ефикасната присъда на Жечко Кюркчиев, и я размени с условна – 3 години отнемане от независимост с петгодишен изпитателен период.

Сега на ход още веднъж е Варненският апелативен съд, който ще насрочи ново съвещание, само че с различен правосъден състав.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР