Върховният касационен съд ще се произнесе във възможно най-кратък срок

...
Върховният касационен съд ще се произнесе във възможно най-кратък срок
Коментари Харесай

Делото за вписването на промените в БСП: ВКС ще се произнесе в най-кратък срок

В ърховният касационен съд ще се произнесе във допустимо най-кратък период по делото за вписването в Регистъра на политическите партии на промени в Българска социалистическа партия. Делото се организира в понеделник (9 септември), то е формирано по тъжба на Крум Дончев, член на Българска социалистическа партия.

На 10 юли Софийският градски съд вписа в регистъра на политическите партии промени в Българска социалистическа партия.

С тях се заличава Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия и лице, което съставлява партията. Партията към този момент се съставлява от зам.-председателя, избран за изпълняващ функционалностите на ръководител Атанас Зафиров. С решението си съдът отхвърля настояването да впише за нов ръководител Атанас Зафиров, до момента в който конгресът на партията не организира избор.

Зоя Ивановa, юрист на жалбоподателя Крум Дончев, съобщи пред съда, че нейният клиент и в този момент е член на Българска социалистическа партия, надлежно има право да апелира решението на Софийски градски съд. Иванова упорства да се анулират вписаните промени по партидата на Българска социалистическа партия, съгласно които се заличава Корнелия Нинова като ръководител на партията и лице, което я съставлява.

Според юрист Иванова правосъдният състав дължи само констатация за вземането на решение по Устава на Българска социалистическа партия и дали е налице вземане предвид с него. По думите ѝ е отвън компетенциите на съда да се произнася по въпроса за това в кой миг се приключват пълномощията на ръководителя на Българска социалистическа партия, което съгласно нея е в пълномощията на Конгреса на партията. 

„ Видно все още пълномощията на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не са прекъснати “, уточни тя. Адвокатът добави, че към проблема за вписването на промени по партидата на партията не е относимо изключването на Корнелия Нинова. Според нея непозволено е приложено пълномощието на Националния съвет на Българска социалистическа партия за сходно деяние.

Зоя Иванова сподели още, че от през днешния ден, 09.09.2024 година, има подадена тъжба към контролната комисия на Българска социалистическа партия против изключването на Корнелия Нинова.

Адвокат Владислав Вутов, представляващ Българска социалистическа партия, съобщи по време на делото, че жалбата е неоснователна, а решението на Софийски градски съд е вярно. „ Моля да отхвърлите жалбата като неоснователна, недоказана и голословна и да потвърдите решението на Софийски градски съд “, сподели той.

Прокурорът от Върховната прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че споделя отчасти съображенията на жалбоподателя за неточност и незаконност на решението на Софийски градски съд, единствено в частта за изтриване на Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия и лице, което съставлява партията.

Тя означи, че съгласно устава на партията подаването на оставка от ръководителя би трябвало да се установи от Конгреса на Българска социалистическа партия. Прокурорът напомни, че в историята на Българска социалистическа партия има решение от 2021 година, когато Конгресът отхвърля да установи оставката на Корнелия Нинова.

„ Решението на Софийски градски съд за изтриване на Корнелия Нинова, е прибързано направено и в този смисъл смятам, че решението е незаконосъобразно “, уточни прокурор Арнаудова.

Според нея обаче Атанас Зафиров е избран законосъобразно от съда като представляващ партията, като решението е в границите на компетентността на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Прокурор Арнаудова уточни, че в устава на партията е записано, че при положение на оставка Националният съвет дефинира заместник-председател на партията, който да я съставлява.

Страните по делото отхвърлиха коментар пред медиите след края на съвещанието.

Иван Ченчев и Георги Свиленски внесоха по-рано от името на Българска социалистическа партия над 4000 подписа за регистрация в ЦИК за идните избори на 27 октомври. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР