Върховният касационен съд потвърди присъдата от 5 години лишаване от

...
Върховният касационен съд потвърди присъдата от 5 години лишаване от
Коментари Харесай

Машинистът от трагедията при Калояновец влиза за 5 г. в затвора

Върховният касационен съд удостовери присъдата от 5 години " отнемане от независимост " на помощник-машиниста Христо Тиляшев за злополуката на гара Калояновец през 2014 година Той получи и 8-годишна възбрана да упражнява специалността. Решението на висшите магистрати е взето на 22 май. Тежкият жп случай стана на 12 юли 2014 година Тогава бързият трен №8601 София-Варна дерайлира в региона на жп гара Калояновец. Четирима от пасажерите бяха с по-тежки пострадвания, а машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, почина на място. Вторият ватман - 42-годишният Христо Тиляшев, за който се оказа, че е управлявал композицията, също бе ранен. Той стана и единственият обвинен по делото.

През 2016 година Окръжният съд в Стара Загора осъди Тиляшев на 8,5 години затвор, само че присъдата бе анулирана от апелативните магистрати в Пловдив и делото бе върнато за ново разглеждане в Стара Загора. При второто разглеждане различен състав на Окръжния съд постанови 6 години затвор. Преди година Апелативният съд понижи наказването на машиниста на 5 години отнемане от независимост, защото не е осъждан, има положителни характеристични данни и е минал на работа в отделение за пътнически транспорти няколко седмици преди случая

Според Върховния касационен съд, въззивната инстанция правомерно е отхвърлила опцията злополуката да е зародила заради неизправности в стоманения път. Апелативните магистрати са разискали в детайли и версията случаят да се дължи на неправилни дейности на началник придвижване на гара Калояновец и с съображение не са я приели. В решението си те показват, че въз основа на вярно откритите обстоятелства Пловдивският апелативен съд е приложил наредбите на закона по единствения вероятен юридически прецизен метод.

Върховният съд е приел, че е направена качествена параленост на събитията, които са свързани със справедливото установяване на наказването. Отчетени са тежестта на позволените от подсъдимия нарушавания на разпоредбите за придвижване на влаковете. Преценен е и фактът, че той е бил в развой на въвеждане в работата на локомотивен ватман в пътнически трен, която позиция е заел единствено няколко дни преди датата на случая.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР