Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите

...
Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите
Коментари Харесай

Върховния касационен съд излезе с решение по делото за срутилия се хотел „Вероника“ край Варна

Върховният касационен съд анулира оправдателните присъди на двама от подсъдимите за сриването на хотел „ Вероника “ през 2015 година край Варна, при което починаха четирима служащи. Тази част от делото се връща за разглеждане от нов състав на Апелативен съд – Варна, оповестяват от пресслужбата на Върховен касационен съд, научи Moreto.net.

Отменените оправдателни присъди са на Виолета Данова и Валентин Пенчев от „ Инекс консулт “. Предстои да се преразгледа и отхвърлянето на предявените против двамата цивилен искове.

ВКС променя размера на присъденото от Апелативен съд обезщетение на двама от гражданските ищци, родители на един от починалите служащи, като го усилва от 100 на 150 хиляди лв. за всеки един от двамата. Това са сумите, които би трябвало да изплатят шефът на компания „ Дигинг “ Георги Георгиев и техническият началник на „ Бултранспорт груп “ Пламен Николов. Съдът оставя в действие решението за присъдите на тези двама подсъдими, а също и оправдателните присъди на инспектора по здраве и сигурност на „ Планекс “ Валентин Тонев и техническия началник на обекта Мехнур Манав. Решението не предстои на обжалване.

Присъдата на Георгиев е ефикасна и е за три години затвор, а на Николов е 3 години условно.

11-етажният хотел „ Вероника “ в кк Слънчев ден се срути на 8 април 2015 година На място починаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които взели участие в събарянето като ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите.

Сградата била обект на ремонт, реорганизация и рационализация. Собственикът - „ Международен панаир Пловдив " АД сключил контракт с „ Планекс “ ООД, което пък наело за строително-монтажни работи „ Бултранспорт Груп “ ЕООД. Подизпълнителят„ Дигинг “ ООД правил дейностите по разрушение.

В началото на април били направени опити за срутване на „ Вероника “ посредством дърпане на колоните с екскаватор и стоманени въжета. След неуспеха им Георги Г. изискал служащи ръчно да срежат колоните на партера като заречен бонус от 5 хиляди лв., в случай че хотелът падне същата вечер. От „ Планекс “ издали експлицитна възбрана за това. На два пъти служащите били извеждани от обекта, само че още веднъж се прибирали, с цел да изпълнят поставената задача. Георги Георгиев следил от близко, с обещанието, че в случай че зданието стартира да пада, ще им даде знак да избягат. Сградата обаче се срутила и затрупала четиримата.

Според движимостите лица, изготвили съдебно-техническите експертизи е осъществено нерегламентирано спиране на носещи стоманобетонни колони на партерния етаж. Поредността на разрушение на обособените детайли не е спазена - стартирано е осъществяване изпод нагоре, вместо от горната страна надолу.

Така повредата настъпила в резултат на загуба на резистентност на структурата. До сриването на хотела е довело ръчното подсичане на колоните. Георги Георгиев инициирал влизането на служащите в постройката, а Пламен Николов не сторил нужното за обезпечаване на безвредни условия на труд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР