Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което

...
Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което
Коментари Харесай

Окончателно: Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. на Нася Ненова

Върховният касационен съд отхвърли да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе против мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този метод остава в действие решението на Апелативния съд София, с което либийските жители са наказани да платят 500 000 лв. компенсации на Ненова.
Още по тематиката
Според висшите съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали вярно законодателството на Либия при преценката на решението си. В проблема няма значителен юридически проблем, който да постанова изговаряне на Върховен касационен съд, съобщи Българска национална телевизия.

Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия планува, че когато няколко лица са виновни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обгръща както имуществени, по този начин и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди , настъпили заради провинение по повод свободата на трето лице, достойнството му, репутацията му, общественото му състояние или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е открито на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е открито и от Комитета по правата на индивида.

През май предходната година Софийският апелативен съд осъди деветимата либийски мъчители на Нася Ненова.

" Изтезанията са включвали пердах с пръчки по тялото и по стъпалата, пердах с кабели, провисване на ръце, стоене на един крайник, стартиране на ток през тялото, заплашване от скъсване от кучета, опасност за фамилията ѝ. Ищцата е била държана в изолираност, без контакт с останалите арестувани, не ѝ е бил обезпечен юрист, нито е имала опция да се свърже със фамилията си. От побоя мъчно ходела, ръцете и краката ѝ са били подути, направила е и опит за самоубийство. Не е имала опция да се свърже с българското посолство, да помоли за помощ, нито да подаде тъжба против изискванията в които е държана ", пишеше в решението на апелативния съд.

Именно след изтезанията Ненова е направила цялостни признания, на които почиваше и обвинителния акт против нея. Съдиите бяха безапелационни, че всеки от деветимата ответници по делото е имал друга роля в изтезанията, на които е била подложена здравната сестра, само че отговорността им е солидарна.

Отделно, деветимата мъчители са наказани да платят и 26 617 лв. на Ненова за пропуснати приходи от задържането ѝ на 9 февруари 1999 година, до освобождението на 24 юли 2007 година

Медицинските сестри Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, дружно със брачна половинка на Кристияна лекар Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха задържани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха упрекнати през 2000 година в съзнателно причиняване на зараза от СПИН в Бенгази за дестабилизация на Джамахирията. Шестимата бяха наказани на гибел, само че по-късно присъдата бе сменена с пожизнен затвор. През 2007 година те се завърнаха в България, където бяха помилвани от тогавашния президент Георги Първанов.

След Ненова и Червеняшка съумя да осъди мъчителите си за същата сума.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР