Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативния съд

...
Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативния съд
Коментари Харесай

17 г. затвор за жестоко убийство на овчар в село Горен чифлик

Върховният касационен съд остави в действие решението на Апелативния съд във Варна.Върховният касационен съд /ВКС/ удостовери 17-годишната присъда на Дончо Драганов за убийството на работещия при него като пастир Ахмед А., оповестиха от пресслужбата на Върховен касационен съд.

Престъплението е осъществено през 2020 година в с. Горен чифлик по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост.

С Решение № 187/22.03.2024 година по наказателно дело № 813/2023 година тричленен състав на Върховния касационен съд  оставя в действие решението на Апелативен съд Варна. Решението не предстои на обжалване.

Делото е формирано по тъжби на подсъдимия Дончо Драганов и на частните обвинители и цивилен ищци против решението на Апелативен съд  Варна, с което е променена присъда на окръжния съд, като е повишен размерът на наложеното на подсъдимия наказване „ отнемане от независимост " от 15 на 17 години.

Дончо Драганов е приет за отговорен за това, че на 17.05.2020 година в с. Горен чифлик, областВарна, по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост посредством побой съзнателно умъртвил Ахмед А., който работел при него като пастир.

С въззивното решение са доказани компенсациите за неимуществени вреди на гражданските ищци в размера, избран от първата инстанция – 80 000 лева за майката и 40 000 лева за сестрата на умрелия.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема касационните тъжби за неоснователни. В аналитичната си активност въззивният съд не е позволил в действителност или логичен грешки и вярно е открил обстоятелствата по делото. Правилно съдът е ценил отчасти обясненията на Дончо Драганов, дадени в хода на правосъдното разследване, като не ги е възприел в частта им, че директно преди инкриминираното действие потърпевшият е направил опит да го удари.

Тези пояснения се опровергават и от установената липса на увреждания при освидетелстването на подсъдимия директно след инкриминираното действие, написа в претекстовете на Върховен касационен съд.

Касационният съд намира, че в атакуваното решение не са позволени основни нарушавания на процесуални правила. Апелативен съд – Варна детайлно е възпроизвел обстоятелствата, които е приел за открити, и е направил цялостен, правилен и изчерпателен разбор на доказателствата и доказателствените средства.

„ Правилно въззивният съд е изяснил повода за зародилия спор – укор от страна на Драганов към Ахмед за дадена погрешна информация за това, че потърпевшият има жена и дете и отвод да му бъде дадена цигара, последван от насочен афектиран израз от потърпевшия във връзка с подсъдимия.

Вярно е открит и механизмът на последвалия физически конфликт, като съдът обосновано е приел, че Драганов е нанесъл сред 25 и 30 удара с ръце и дървена летва, по която са останали следи от кръв, сочи в решението си Върховен касационен съд.

Апелативен съд – Варна вярно е решил, че тези удари са довели до голям брой увреждания – строшаване на лакетната кост на дясната предмишница, скъсване на слезка, излив на 400 мл кръв в гръдната празнина, травми на белите дробове, кръвоизлив във вътрешната сърцева обвивка, аспирация на кръв в трахеята, мастна емболия и голям брой контузии на горните и долните крака на Ахмед.

Съдебният състав на Върховен касационен съд не приема и недоволствата за очевидна неправда на наложеното наказване. Отмереното наказване „ отнемане от независимост " за период от 17 години е надлежно на публичната заплаха на осъщественото закононарушение, публичната заплаха на подсъдимия Драганов и е задоволително за реализиране на задачите на член 36 от Наказателен кодекс.
По отношение на гражданските искове касационният съд напълно споделя изводите на въззивната инстанция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР