Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд

...
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд
Коментари Харесай

Окончателно: Доживотен затвор за известен пловдивчанин от ъндърграунда, който уби свой познат с пушка

Върховният касационен съд остави в действие решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е доказано наказването „ пожизнен затвор “ за Божидар Атанасов. Той е приет за отговорен с присъда от 2017 година на Пловдивския областен съд за квалифицирано ликвидиране.

Със същата присъда Атанас е наказан да заплати на близки кръвнина в размер на 350 000 лв..

Припомняме, че това е последната правосъдна интанция на траялия години наред развой против 57-годишният Божидар Атанасов, направил ликвидиране при изискванията на рисков рецидив.

Върховен касационен съд дефинитивно признава за отговорен Божидар Атанасов за това, че на 17 август 2007 година в частна вила, намираща се в парк „ Родопи " съзнателно е умъртвил Огнян Харизанов, на 42 години. Престъплението е осъществено откакто е бил осъждан на отнемане от независимост не по-малко от една година, изтърпяването на което наказване не е било отсрочено.

На 17 август 2007 година Атанасов употребил двудневен домакински отпуск по време на изтърпяване на наказване отнемане от независимост.

Атанасов имал разнообразни оръжия, сред които и ловна пушка „ Збройовка Бърно ", модел „ ZK 301 ", 12-ти диаметър, със премахнат заводски номер. Тя се съхранявала у негов другар. Когато излязъл в отпуск Атанасов си взел пушката и отишъл на технопарти на хижа „ Родопски партизанин " над с. Храбрино.

Същия ден, след 23 часа, напуснал хижата. С автомобил се отправил към местността Чернатица в региона на хижа „ Здравец ", където Огнян Харизанов имал вила. Пострадалият Харизанов и Атанасов се познавали от по-рано, като имали неуредени финансови взаимоотношения. 51-годишният пловдивчанин оставил колата на известно разстояние и се доближил до вилата на Харизанов. Последният бил с компанията си на терасата. Когато Харизанов станал да отиде до барбекюто, Атанасов се прицелил в него със заредената пушка и създал един изстрел, с който го улучил.

Харизанов бил признат в лечебно заведение, където умрял от раните си. За да не бъде оголен стрелецът поръсил с червен пипер региона, през който бил минал и от където създал изстрела. После още веднъж отишъл на празненството на хижа „ Родопски партизанин ". В хода на следствието пушката, с която Атанасов направил убийството, била приобщена като материално доказателство по делото.

Разпитан в хода на досъдебното произвеждане Атанасов се е възползвал от правото си да не дава пояснения.

Преди съдбовният случай Божидар Атанасов има две осъждания. Първото е през април 2007 година, когато с определение на Окръжен съд-Пловдив е наказан на две години и осем месеца отнемане от независимост за държане на наркотични субстанции за разпространяване.

Второто е от 4 август 2008 година, когато е бил приет за отговорен от Окръжен съд-Пловдив за присъединяване в проведена незаконна група и разпространяване на опиати. За това закононарушение е бил наказан на 4 години и 11 месеца затвор.

Той е разследван и за съзнателно ликвидиране, осъществено на 13 юни 1999 година в гр. Пловдив на митническия чиновник Георги Дребчев.

В своето решение Върховният касационен съд е приел за неоснователни всички доводи на страните за позволени при правосъдното разглеждане на делото процесуални нарушавания, погрешно приложение на материалния закон и очевидна неправда на определеното наказване. Занимал се е с изложби доказателствен разбор и заключил, че Пловдивският апелативен съд е извършил в цялостен размер процесуалните си отговорности за обективно, всестранно и цялостно проучване на събитията по делото и в тази връзка аргументирано е отхвърлил изказванието на подсъдимия, че не е създател на убийството. Върховният съд се е спрял и на предпоставката за установяване на наказването „ пожизнен затвор “, а точно изключителна тежест на действието, като е намерил за недопустимо визията на отбраната, че казусът не разкривал сходна тежест, както и мнението за повишен неутрализиращ капацитет на миналия от инкриминирания миг дълъг интервал от време. Същевременно е счел за неправилни съображенията в поддръжка на настояването на частното обвиняване за установяване на най-тежкото наказване „ пожизнен затвор без подмяна “.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР