Върховният касационен съд определи Районен съд – Пловдив да разгледа

...
Върховният касационен съд определи Районен съд – Пловдив да разгледа
Коментари Харесай

ВКС определи Районния съд в Пловдив да гледа делото Дебора

Върховният касационен съд дефинира Районен съд – Пловдив да прегледа делото против Георги Георгиев, упрекнат за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова от Стара Загора и отправяне на закани за ликвидиране, оповестиха от Върховен касационен съд. Решението е на тричленен състав на съда и определението е дефинитивно. Преди дни всички съдии от Стара Загора си направиха отказ от делото " Дебора ".

 

С определение на ръководителя на Районен съд – Стара Загора от 09.01.2024 година производството по е прекъснато заради неспособност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за установяване на различен идентичен по степен съд, който да го прегледа.

 

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че са налице предпоставките по член 43, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс за установяване на различен еднакъв по степен съд, който да прегледа делото. В претекстовете се показва, че производството на Районен съд – Стара Загора е формирано по импортиран против Георги Георгиев обвинителен акт за закононарушения по член 144, алинея 3 вр. алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 131, алинея 1, т. 5 и т. 9 вр. член 129, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

 

С избрания всички съдии от Районен съд – Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, заради което и съдът, на който то е локално подсъдно, не може да образува състав.

 

В определението на Върховен касационен съд се споделя:

 

" Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от самостоятелен и неутрален съд, одобри, че е налице нужда от смяна на подсъдността. Делото следва да се прегледа от Районен съд – Пловдив, който освен е териториално покрай Районен съд – Стара Загора, само че и се намира в различен правосъден регион. Наред с това, смяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да докара до голословно завишаване на разноските и няма да препятства достъпа на страните, очевидците и специалистите до присъединяване в производството. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР