Върховният касационен съд оправда напълно и окончателно бившата съдийка от

...
Върховният касационен съд оправда напълно и окончателно бившата съдийка от
Коментари Харесай

ВКС оправда напълно и окончателно бившата съдийка Румяна Ченалова

Върховният касационен съд оправда изцяло и дефинитивно някогашната съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова, излиза наяве отнегово решение.

На процедура Върховен касационен съд остави в действие оправдателната присъда, постановена отСофийския апелативен съд. Преди това тя бе приета за отговорна от закрития към този момент спецсъд единствено по обвиняване за документно закононарушение.

Тя бе предадена на съд от Специализираното звено " Антикорупция " при Софийската градска прокуратура на 2 декември 2016 година по обвиняване за длъжностно и документно закононарушение. Обвинението за закононарушението по работа бе за това, че от 19 юли 2013 година до 22 януари 2015 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - арбитър от Софийски градски съд, докладчик по комерсиално дело, формирано по молба на " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ООД, при изискванията на продължавано закононарушение, с 14 обособени действия е нарушила и не е изпълнила служебните си отговорности, визирани в Закона за правосъдната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да облагодетелства комерсиалното сдружение.

Допълнително облаците над главата на Ченалова се сгъстиха, когато някогашният френски дипломат в София Ксавие дьо Кабан заприказва за " гнилите ябълки в правосъдната система " и упрекна някогашната съдийка в корупция около дело за неплатежоспособност на две сдружения на френския дистрибутор " Белведере ". По-късно следствието бе прекъснато, а Ченаловауспя да осъди, въпреки и неокончателно,прокуратурата поради обвиняванията в закононарушения по работа, които ѝ бяха повдигнати по отношение на делата " Белведере " и " Соло ".

Сега Върховен касационен съд открива, че самата структура на обвиняването за длъжностно закононарушение е неиздържана - в обвинителния акт няма обстоятелства за връзката сред дейности на Ченалова и позволени нарушавания и неизпълнени отговорности. Прокуратурата първо твърди, че съдийката е поела ангажимент да реши делото в интерес на ОЕТ, а по-късно, че задачата ѝ е била да набави полза на сдружението, като то не заплати таксите по исковата и спомагателната към нея молба.

Върховните магистрати одобряват, че държавната такса по първичния иск в действителност е била импортирана от ищеца, а по спомагателната искова молба Ченалова е открила, че не е импортирана и е дала напътствие на компанията да го направи.

" След като подсъдимата Ченалова е могла да даде ход на делото и без импортирана държавна такса по първичния иск, на още по-голямо съображение е могла да го прегледа и без такава по спомагателната искова молба. Нещо повече, по делото не са налице безспорни доказателства, че тя е позволила изменение на желае ", се споделя в решението на Върховен касационен съд.

Накрая висшите съдии означават, че въпреки и да са били позволени някои нарушавания в процедурата по корекция и допълнение на правосъден протокол, няма предумисъл. Според тях поправките на протокол не са изключение в активността на съда.

Върховен касационен съд не намира и никакви нарушавания в установената от апелативния съд несъставомерност на документното закононарушение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР