Върховният касационен съд окончателно оправда бившата шефка на клиниката по

...
Върховният касационен съд окончателно оправда бившата шефка на клиниката по
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда бившата шефка на клиниката по дерматология към ВМА

Върховният касационен съд дефинитивно оправда някогашната шефка на клиниката по дерматология към Военномедицинската академия Мирослава Кадурина, оповестиха от съда. Тя бе подсъдима за длъжностно закононарушение и заграбване. Делото пред последната инстанция бе формирано по митинг на прокуратурата, която до последно смяташе, че лекарката е направила закононарушение, макар че бе оправдана от две предишни инстанции.

Кадурина бе подсъдима за това, че от 1 декември 2004 година до 10 септември 2014 година като шеф на Клиника „ Дерматология и венерология “ е надвишила правата си. Според обвиняването тя е направила служебни дейности, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ пълномощия. Така набавила за себе си и за „ Дерма Прим МК “ ООД имотна полза.

Прокуратурата твърдеше, че от действието са настъпили вреди за 6 485 064,81 лева Кадурина е оправдана и за това, че е присвоила 774 673 лева, благосъстоятелност на ВМА, поверени ѝ да ги ръководи. Според съда в Закона за лечебните заведения не се регламентират пълномощия на началниците на клиники в лечебните заведения. Става дума за общи отговорности, свързани с икономическата успеваемост на осъществяваната от клиниките активност.

Пак съгласно същия закон ръководството на структурите, осъществяващи медицинските действия в лечебните заведения за болнична помощ, се прави от шеф на клиника, поделение, медико-диагностична и медико-техническа лаборатория, старша здравна сестра.

Съдът показва, че Кадурина е основала организация на работа с пациенти на клиниката и „ Дерма Прим МК “ ООД, чрез записване в обособени картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се правят прегледите и лекуването им според от това коя конструкция ги организира. Прието е, че тази организация не е довела до проблеми при реализирането на здравната активност на клиниката.

Решението на съда е дефинитивно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР