Върховният касационен съд намали от 6 на 5 години присъдата

...
Върховният касационен съд намали от 6 на 5 години присъдата
Коментари Харесай

Намалиха леката присъда на сина на транспортен бос, убил трима души в Пловдив

Върховният касационен съд понижи от 6 на 5 години присъдата на Любомир Трайков, който през 2016 година умъртви трима души при злополука в Пловдив. Това съобщи TrafficNews.
Делото пред тричленния състав на Върховен касационен съд бе формирано по касационни тъжби на подсъдимия и на частните обвинители. Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказване не е заслужено равномерно при посочения от въззивната инстанция баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността условия. Неправилно са посочени отегчаващи условия, които не съществуват или е неприемливо да се регистрират наслагващо се.
Наказанието „ отнемане от право на ръководство на МПС “ би трябвало да остане в избрания от въззивната инстанция размер от 7 години, като в този си тип и двете санкции ще са изцяло задоволителни, с цел да изпълнят заложените цели на специфичната и на генералната предварителна защита.
На 18 ноември 2016 година в Пловдив Любомир управлявал лек автомобил, марка „ Ауди А 7 “, по бул. „ Шести септември “ в посока към бул. „ Руски “. Когато стигнал на кръстовището на двата булеварда, лидерът направил маневра „ завой наляво “ и траял придвижването в посока юг към Централна жп гара-Пловдив. В този миг по бул. „ Руски “ и в същата посока се движел таксиметров автомобил.
Любомир го изпреварил, като се движел със скорост от 99 км/ч. Междувременно от ул. „ Прослав “ в посока към бул. „ Руски “ се движел лек автомобил, марка „ Пежо 405 “, ръководен от Атанас. До него на предната седалка се возела Виолета, зад нея седял Димитър, а до него и зад лидера - Полина.
Колата навлязла по бул. „ Руски “, като на 23 метра се намирало Т-образното кръстовище с ул. „ Ген. Данаил Николаев “. Водачът Атанас бил решил да продължи придвижването си по тази улица. Той подхванал маневра „ завой наляво “. Скоростта му на придвижване в този миг била 19 км/ч. Преминал сред разграничителните острови на бул. „ Руски “ и навлязъл в източната лента за западното платно за придвижване. В този миг лекият автомобил „ Ауди А7 “, ръководен от Любомир, се намирал на 29,9 метра разстояние от него.
Любомир Трайков видял навлизащия в неговото платно автомобил, само че заради близкото разстояние и високата скорост на придвижване, не съумял да натисне спирачките, а единствено завъртял кормилото надясно и в този миг настъпил ударът. Сблъсъкът бил неминуем, съгласно заключението на комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза. Лекият автомобил „ Ауди А7 “ се отклонил надясно и се блъснал в дърво, а лекият автомобил „ Пежо 405 “ - в автобусната спирка.
Намясто починаха Атанас и Виолета, а на 26 ноември 2016 година умря от пострадванията си и Полина. Според трите съдебномедицински експертизи причина за гибелта на потърпевшите са травматични увреждания и остра кръвозагуба. Според комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза Любомир Трайков е карал автомобила с централизация на алкохол в кръвта от 0,8 промила. Не е било потвърдено наличие на упойващи лекарствени и наркотични субстанции в кръвта му. Водачът на втората кола - Атанас, не е бил използвал алкохол.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР