Върховният касационен съд намали от 6 на 5 години присъдата

...
Върховният касационен съд намали от 6 на 5 години присъдата
Коментари Харесай

5 г. затвор за сина на бизнесмен, убил трима на пътя

Върховният касационен съд понижи от 6 на 5 години присъдата на Любомир Трайков, който през 2016 година умъртви трима души при злополука в Пловдив.

На 18 ноември 2016 година 26-годишният Трайков, наследник на прочут пловдивски предприемач, опустоши с "Audi А7 " друга кола - "Peugeot 405 ". На място починаха 46-годишният водач Атанас Ламджиев и 44-годишната Виолета Стоянова, които оставиха 4 деца сирачета. Дни по-късно в болница умря и 23-годишната Полина Караиванова, която седяла на задната седалка на автомобила.

През март м.г. Трайков беше приет за отговорен от Окръжния съд в Пловдив, само че тогава му беше наложена присъда от 6 години затвор, която, поради условието при скъсен правосъден развой, беше понижена с една трета - на 4 година отнемане от независимост.

Апелативният съд в Пловдив обаче усили наказването на младия мъж на 9 години затвор или след намаляването поради бързата процедура - 6 години.

Делото пред тричленния състав на Върховен касационен съд бе формирано по касационни тъжби на подсъдимия и на частните обвинители, оповестиха от пресслужбата на съда. Върховните магистрати постановиха присъдата на Любомир Трайков да бъде понижена от 6 на 5 години затвор, като решението им предстои на обжалване.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказване не е заслужено равномерно при посочения от въззивната инстанция баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността условия. Неправилно са посочени отегчаващи условия, които не съществуват или е неприемливо да се регистрират наслагващо се.

„ Това приказва в поддръжка на извода, че наказването следва да се дефинира при превес на смекчаващите виновността условия, само че не и толкоз забележителен, колкото е общопризнат от съда от първата инстанция. Относителната тежест на позволеното нарушаване на разпоредбите за придвижване – двукратно съвсем превишена скорост, както и съществуването на един убит човешки живот повече от плануваното в закона, в цялост е прекомерно висока, с цел да може наказването да се дефинира толкоз близко към минимума на плануванаъа в закона глоба “ – безапелационни са съдиите.

Те обаче акцентират, че следва да се регистрира и последващото държание на дееца и проявеното разкайване.

Според съда наказването „ отнемане от независимост “ би трябвало да се дефинира на 7,5 години, като със законовата редукция (намаляване с 1/3 поради съкратеното правосъдно следствие) окончателният размер би трябвало да е 5 години.

Наказанието „ отнемане от право на ръководство на МПС “ би трябвало да остане в избрания от въззивната инстанция размер от 7 години, като в този си тип и двете санкции ще са изцяло задоволителни, с цел да изпълнят заложените цели на специфичната и на генералната предварителна защита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР