Върховният касационен съд е потвърдил присъдата от 18 години затвор

...
Върховният касационен съд е потвърдил присъдата от 18 години затвор
Коментари Харесай

Окончателно: 18 години затвор за убиец от Чирпан, отмъстил за убития си баща

Върховният касационен съд е удостоверил присъдата от 18 години затвор на мъж, упрекнат за ликвидиране в Чирпан, оповестиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Окръжен съд – Стара Загора е признал К. И. за отговорен в това, че на 12 декември 2015 година в гр. Чирпан, област Стара Загора, съзнателно е умъртвил А. Д. от същия град, като действието е осъществено по метод, рисков за живота на мнозина, с огнестрелно оръжие в обитаемо място, и с особена свирепост, заради което е наказан на 16 години отнемане от независимост. Отделно му е наложено и наказване от 3 години отнемане от независимост за нелегално владение на оръжие и муниции. Определено му е едно общо, най-тежко наказване от 16 години отнемане от независимост. Подсъдимият е обжалвал пред Апелативен съд – Пловдив с искане за понижаване на присъдата.
Пловдивският апелативен съд е нараснал общото му наказване с 2 години по жалбата на частните обвинители.

Съдиите от Върховен касационен съд са приели, че вярно и обосновано апелативните магистрати от Пловдив са нараснали наказването на подсъдимия, като са дали превес на отегчаващите виновността условия и са решили, че те се явяват с по-голяма относителна тежест. Правилно, споделят те, е взето под внимание психическото положение на подсъдимия, чийто татко е бил погубен от родственици на жертвата А. Д., единствено четири месеца преди инкриминираното действие. К. И. е изпитвал страхови прекарвания и на фона на напрежението у него и прочувствения стрес при срещата с потърпевшия, съгласно съдебно-психиатричната и психичната му експертиза, той го е възприел като опасност за живота си. За това е почнал да стреля против него и даже го е намушкал с нож.

От Върховен касационен съд споделят, че вярно апелативните магистрати са съзряли подценяване на откритите от първата инстанция, отегчаващи виновността условия, защото даже потреблението единствено на едно от оръжията е могло да докара до преследвания от подсъдимия резултат.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР