Върховният изборен съд в Бразилия обяви левия Лула да Силва

...
Върховният изборен съд в Бразилия обяви левия Лула да Силва
Коментари Харесай

Бразилия зави наляво: Лула да Силва победи Жаир Болсонаро и за втори път е президент на Бразилия

Върховният избирателен съд в Бразилия разгласи левия Лула да Силва за идващия президент на страната с получени 50,9 % от гласовете против 49,1 % за крайнодесния сегашен президент Жаир Болсонаро, оповестява Българска телеграфна агенция. Встъпването в служба на 77-годишния президент от интервала 2003-2010 година е планувано за 1 януари. 
Още по темата
В реч след балотажа той съобщи, че ще сплоти страната и ще подсигурява, че бразилците " ще оставят оръжията, които в никакъв случай не трябваше да вземат в ръка ".

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, само че през последната година намерено говореше за опцията да не ги признае, тъй като съгласно него бразилската изборна система е уязвима за измами.

Всички фотоси

" Ще ръководя за 215 милиона бразилци, а освен за тези, които гласоподаваха за мен ", сподели новоизбраният президент Лула да Силва и добави: " Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация ".

Той прикани за интернационално съдействие в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за обезпечаването на по-справедлива интернационална търговия. По време на акцията си даде обещание завръщане към водения от страната стопански напредък и обществени политики, а също по този начин да трансформира Бразилия в водач в световните диалози за климата.

 Снимка: БТА/АП

Изборът му консолидира нова " розова вълна " в Латинска Америка след успеха на левицата на изборите в Колумбия и Чили, отзив от политическата смяна в района преди две десетилетия, която го изведе на международната сцена за първи път, разяснява Ройтерс.

 Снимка: БТА/АП

Лула да Силва беше поздравен за успеха от редица водачи като президента на Съединени американски щати Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, президента на Аржентина Алберто Фернандес, от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, а също от Мексико, Куба, Никарагуа, Хондурас, Еквадор и други, предадоха международните организации.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР