Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за повторно

...
Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за повторно
Коментари Харесай

Касираха кметските избори в Истанбул от 31 март, загубени от управляващите

Върховният изборен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за наново осъществяване на локални избори в Истанбул, съобщи представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСА), представен от Анадолската организация. Повторното гласоподаване ще се организира на 23 юни.
Решението да се касират локалните избори пристигна като ръководещата партия показа нови доказателства за нередности по време на вота.
На локалните избори на 31 март претендентът на Националния алианс от опозиционната Републиканска национална партия Екрем Имамоглу завоюва с 13 729 гласа разлика. След изборите последваха продължителни полемики и възражения на партията по отношение на законосъобразността на извършения избор. Малко по-късно ръководещата партия подаде изключително несъгласие до ВИС по отношение на вота в централната община, в община Малтепе, Бююкчекмедже.
Извънредното несъгласие на партията попада в четири категории: нередности в описите, съществени несъответствия сред броя на записаните и броя на гласувалите. Освен това някои от ръководителите на комисиите, както и техните членове не са били държавни чиновници както закона изисква. Според ръководещата партия има големи несъответствия в протоколите с мокри подписи и печати. Освен това е имало и празни и непопълнени протоколи, както и нередовни регистрации на гласоподаватели.
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу (на снимката) осъди през днешния ден решението на най-висшия изборен орган в Турция за повторното осъществяване на кметски избори в града, наричайки го "предателско ", съобщи Агенция Франс Прес.
Имамоглу, представляващ главната опозиционна Републиканска национална партия, се обърна към хиляди поддръжници в центъра на Истанбул след решението, като сподели: "Те се пробват да върнат изборите, които спечелихме... Може би в този момент сте смутени, само че в никакъв случай не губите вярата си. "
Жителите на доста региони на Истанбул проведоха "протест на тенджерите “ по отношение на решението на Централната изборна комисия да анулира изборните резултати за кмет, който бе извоюван от опозиционния претендент Имамоглу, съобщи РИА Новости.
От Европейския съюз разкритикуваха решението на Върховната изборна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул и да провежда ново гласоподаване на 23 юни.
В взаимно изказване ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан подчертаха, че решението опонира на самата концепция за либерален избирателен развой, цитира МИА.
Също по този начин се споделя, че решението е политизирано и опонира на главната цел на демократичния развой. Освен това тази стъпка значи подкопаване на изборния развой и е в несъгласие с уговорките, поети от Турция като член на Съвета на Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР